Miliardarul american Elon Musk a declarat că întregul front ucrainean ar intra în colaps. Asta în cazul în care ar decide să taie accesul Ucrainei la rețeaua de sateliți Starlink pe care o deține.
„Efectiv l-am provocat pe Putin într-o confruntare fizică unu la unu deasupra Ucrainei, iar sistemul meu Starlink reprezintă coloana vertebrală a armatei ucrainene. Întregul lor front ar intra în colaps dacă l-aș închide”, a spus Musk într-o postare publicată duminică pe contul său de pe rețeaua socială X, potrivit digi24.ro.
Reacția lui Musk a venit după ce un utilizator al rețelei X i-a spus miliardarului american „să nu se mai prefacă” în a nu recunoaște că „Putin e agresorul” și că „Ucraina e victima”.
Conform Kyiv Independent, în Ucraina se află în jur de 42.000 de terminale de internet Starlink, folosite atât de armată, cât și de spitale, firme sau diverse asociații umanitare.
Rețeaua lui Musk de sateliți Starlink a jucat până acum un rol vital în asigurarea comunicațiilor armatei ucrainene în războiul contra Rusiei. SUA a amenințat luna trecută Ucraina că va tăia accesul la Starlink în cazul în care Kievul nu va accepta să încheie cu administrația Trump acordul legat de minereurile rare.
Musk a negat cu acea ocazie aceste informații. Concomitent, Ucraina discută în prezent cu UE pentru a găsi o alternativă la Starlink: sistemul de sateliți francezi Eutelsat.
„Ceea ce mă dezgustă sunt anii de măcel, într-un impas pe care Ucraina îl va pierde în mod inevitabil”, mai afirmă Elon Musk în postarea sa de sâmbătă, care intervine în contextul în care Washingtonul şi-a întrerupt de câteva zile furnizarea de informaţii către Ucraina, în încercarea de a forţa mâna Kievului să accepte un acord de pace cu ruşii.
Alături de sistarea ajutorului militar, această mişcare a Washingtonului a permis Moscovei să întreprindă în ultimele zile atacuri masive asupra Ucrainei, soldate cu câteva zeci de morţi în rândul civililor.
„Oricui îi pasă cu adevărat, cine gândeşte cu adevărat şi cine înţelege cu adevărat doreşte ca acest măcel să înceteze. PACE ACUM!!!” – cere Elon Musk în finalul postării sale, ceea ce este în linie cu gândirea lui Donald Trump.
Preşedintele, despre care apropiaţii spun că şi-ar dori cu ardoare un Premiu Nobel pentru pace, vrea o încheiere rapidă a ostilităţilor dintre Ucraina şi Rusia şi consideră că ar fi mai greu să-i convingă de aceasta pe ucraineni decât pe ruşi.
Înainte de a deveni un aliat devotat al lui Donald Trump, Elon Musk a mai stârnit controverse când a ameninţat că nu va mai furniza serviciile Starlink. O făcea atunci pentru a obţine de la Washington plata acestui serviciu. De asemenea, el a propus la un moment dat şi o soluţie de pace pentru conflict, stârnind nemulţumirea Kievului şi aprecieri la Moscova, pentru că acorda Kremlinului dreptul de a păstra Crimeea.
SIKORSKI ÎI RĂSPUNDE LUI MUSK
Polonia, tot mai vocală şi mai fermă de la ruptura dintre Donald Trump şi Europa, i-a răspuns duminică lui Elon Musk prin ministrul său de externe, Radoslaw Sikoski. Acesta i-a reamintit lui Musk că Varşovia este cea care plăteşte pentru serviciile Starlink din Ucraina, i-a reproşat că nu are o abordare etică şi a sugerat că poate renunţa la aceste servicii căutând alţi parteneri de încredere, notează news.ro.
„Serviciile Starlink pentru Ucraina sunt plătite de Ministerul polonez al Digitizării la un cost de aproximativ 50 de milioane de dolari pe an. Dincolo de etica ameninţării victimei unei agresiuni, dacă SpaceX se dovedeşte a fi un furnizor nesigur, vom fi nevoiţi să căutăm alţi furnizori”, a punctat Sikorski pe X preluând tweet-ul lui Musk şi comentându-l.
Sâmbătă, Sikoski a avut o postare prin care a dat o replică unui alt admirator al lui Donald Trump – premierul Ungariei Viktor Orban. După ce s-a desolidarizat de ceilalţi parteneri din UE refuzând să semneze joi o declaraţie comună prin care se afirma sprijinul pentru Ucraina, Orban a anunţat că va propune un referendum pe tema aderării Ucrainei la UE, perspectivă pe care a prezentat-o ca fiind „foarte rea” pentru Budapesta. „Aş fi curios să văd rezultatele unui referendum UE privind aderarea Ungariei lui Orban”, a comentat Sikorski.
Ungaria, membră a blocului european din 2004, este cea mai pro-rusă voce din UE şi a intrat adesea în conflict cu Bruxelles-ul.