Vreme neobișnuit de caldă pentru luna martie. Ce spun specialiștii despre această schimbare bruscă a vremii

Deși suntem la început de primăvară, temperaturile sunt mai apropiate de cele din aprilie. Săptămâna aceasta, valorile vor urca până la 20 grade Celsius ziua și nu vor coborî mai jos de 10 grade pe timp de noapte. Medicii avertizează că această schimbare bruscă a vremii ne poate afecta sănătatea, deoarece organismul are nevoie de aproximativ 14 zile pentru adaptare. Totodată, specialiștii în agricultură spun că temperaturile neobișnuit de ridicate pentru luna martie ar putea influența negativ dezvoltarea culturilor.

Meteorologii spun că acest val de căldură este generat de un anticiclon puternic din Europa. Potrivit specialiștilor de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, temperaturile la începutul acestei primăveri sunt mai mari decât media obișnuită.

”Teritoriul țării noastre se află într-o zonă de aer cald din cauză că noi avem un anticiclon destul de dezvoltat pe continentul european. În această perioadă este anormal să avem astfel de temperaturi. Pentru că ele trebuie să fie în jur de 0 grade Celsius pe timp de noapte, iar pe timp de zi maxim de 7-8 grade Celsius”, Ghenadie Roșca, șef direcția Prognoze Meteo, SHS.

În parcuri, pe alei sau pe terase, oamenii au profitat de razele soarelui. Mulți spun că temperaturile le-au adus o stare de bine, iar unii chiar au renunțat la hainele groase.

”După o perioadă lungă în care a fost frig, ne bucurăm mult să ieșim la plimbări”.

”Foarte frumos. Să ne plimbăm, e bine”.

În timp ce oamenii se bucură de temperaturile ridicate, fermierii sunt îngrijorați. Încălzirea bruscă poate grăbi dezvoltarea culturilor, dar riscul unor înghețuri târzii în martie sau aprilie ar putea compromite roadele. Specialiștii recomandă măsuri de protecție, mai ales pentru pomii fructiferi, care ar putea înflori prea devreme.

”Dar dacă vorbim deja despre această ridicare bruscă a temperaturii, poate să provoace dezvoltarea organelor generative. Acumulând suma temperaturilor activ, ne putem duce spre ceea că vom avea o înflorire mai devreme a pomilor”, Sergiu Popa, decan Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM.

Medicii spun că oscilațiile de temperatură slăbesc imunitatea și pot provoca probleme de sănătate, afectând mai ales copiii, vârstnicii și persoanele vulnerabile. Cei cu afecțiuni cardiovasculare sunt expuși riscurilor, iar hipertensivii pot suferi un atac de cord din cauza fluctuațiilor tensiunii arteriale.

”Par tulburările de somn sau problemele de concentrare, de atenție. Trebuie să fim atenți la cum ne îmbrăcăm. Plimbările la aer liber, alimentația echilibrată, bogată în vitamine, fructe, legume”, Maria Mîțu, medic de familie.

Vremea caldă se va menține pe teritoriul țării noastre până la mijlocul săptămânii viitoare. Meteorologii anunță că, ulterior, temperaturile vor coborî ușor.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA