Evenimentele dedicate Zilei Memoriei și Recunoștinței au început în această dimineață la Chișinău, unde oficialii, veteranii de război și cetățenii au adus un omagiu celor care și-au sacrificat viața în conflictul de pe Nistru din 1992. Oficialii au mulțumit veteranilor de război pentru curajul de care au dat dovadă pentru a apăra integritatea, libertatea și suveranitatea țării.
Evenimentele au început dimineață cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. La ceremonia oficială au participat președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean, mai mulți politicieni, veterani de război și locuitori ai Capitalei.
După depunerile de flori, oficialii, veteranii și sute de cetățeni s-au alăturat Marșului Memoriei, care a pornit din Piața Marii Adunări Naționale spre monumentul „Maica Îndurerată”
În fruntea coloanei, port-drapelul și Fanfara Militară au deschis cortegiul, în timp ce studenții Academiei de Poliție țin portretele eroilor căzuți în lupte.
Președinta Maia Sandu a adus un omagiu celor care au luptat în războiul din 1992, subliniind sacrificiul și curajul lor.
”Nu am vrut un război, dar l-am trăit, nu am râvnit teritorii străine, dar am fost nevoiți să ne apărăm pământul nostru. 30 de mii de compatrioți au luptat, 321 de eroi și-au pierdut viața, 1000 au fost rănite, însă toți v-ați ridicat pentru a apăra integritatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova. Știu că mulți nu aveați nici arme, ați plecat doar cu bastoanele de cauciuc, dar toți v-ați ridicat să țineți piept separatiștilor”, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
”Ziua de 2 martie din 1992 ne-a marcat pe toți. Acel an a fost de grea cumpănă pentru republica Moldova. De atunci s-au scurs 33 de ani. În această zi îndoliată, chiar la aceste ore, cu 33 de ani în urmă, angajații Fulger au trecut nistru pe gheață cu speranța că vor salva țara. În zilele actuale constatăm că acel război ne-a făcut mai puternici și mai încrezători”, Mihail Popa, veteran de război, colonel în rezervă al BPDS “Fulger”
În cadrul ceremoniei, un student al Academiei Militare, fiu al unui veteran de război, a împărtășit emoționanta sa poveste despre război. Tânărul a spus că datorită tatălui său care a luptat, el astăzi trăiește în pace.
”Sunt Ion Pavlov am 21 de ani, eu nu am cunoscut războiul, datorită tatălui am cunoscut pacea. Am aflat despre război ca fiecare copil, din povestirile rudelor. Pe platoul din Cocieri s-a dus una dintre cele mai dureroase lupte. Vin dintr-o familie simplă, cu multe rude de pe ambele maluri, toate rudele au avut de suferit din cauza războiului. Din păcate acum 33 de ani cineva a vrut să ne despartă, oamenii nu au fost de acord și ne-au apărat. Tata era muncitor simplu, alături de toți bărbați a luat arma și și-a apărat țara. Mama a rămas acasă cu fratele mai mic, iar în acea seară ei au dormit în beci”, Ion Pavlov, 21 de ani, Cocieri, raionul Dubăsari. Student la Academia Militară, anul 3, fiul unui veteran de război.
Conflictul armat de pe Nistru a izbucnit pe 2 martie 1992, odată cu atacurile trupelor separatiste asupra structurilor de ordine din Moldova. Armata a 14-a a Federației Ruse a sprijinit forțele separatiste, ceea ce a dus la un conflict de aproximativ patru luni, soldat cu sute de victime și mii de răniți. Deși luptele au încetat în iulie 1992, problema regiunii transnistrene rămâne una nerezolvată, cu prezența continuă a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova.