Adunarea Generală a ONU a adoptat, luni, o rezoluție prin care condamnă invazia rusă în Ucraina și cere retragerea trupelor Kremlinului de pe teritoriul ucrainean. Totuși, spre deosebire de anii anteriori, documentul a fost susținut de un număr semnificativ mai mic de state, iar Statele Unite ale Americii au votat împotrivă, fapt care marchează o schimbare majoră în politica externă americană, transmite Digi24.
Propunerea, inițiată de Ucraina și susținută de majoritatea țărilor Uniunii Europene, a fost adoptată cu 93 de voturi pentru, 18 împotrivă și 65 de abțineri. În comparație, rezoluții similare din 2022 și 2023 au fost susținute de 141 de state.
SUA au propus inițial un text alternativ, care făcea apel doar la încheierea rapidă a războiului, fără a menționa integritatea teritorială a Ucrainei. După presiuni europene, textul a fost modificat, care acum include solicitarea unei „păci juste” și reafirmarea suveranității Ucrainei. Rezoluția revizuită a fost supusă votului și a obținut 93 de voturi pentru, 8 împotrivă și 73 de abțineri, printre care, s-a abținut și SUA.
Amintim că poziția Statelor Unite vine după declarațiile lui Donald Trump, care a sugerat că Ucraina ar fi responsabilă pentru conflict, o afirmație ce sugerează o schimbare majoră în politica americană față de războiul ruso-ucrainean.