Doar într-o săptămână, 1500 de șoferi au fost detectați că nu și-au cuplat centurile de siguranță sau pentru că au vorbit la telefon, în timp ce conduceau. Cu toții ar putea fi amendați. Camerele de supraveghere din trafic au fost modernizate astfel încât să surprindă și aceste încălcări. Vorbim, în special, de camerele instalate pe sectoarele de drum în care au fost înregistrate cele mai multe accidente.
Camerele de supraveghere au fost modernizate pentru a înregistra mai multe încălcări în urma unei analize complexe, efectuate de Inspectoratul General al Poliției, care a constatat un număr alarmant de accidente produse pe teritoriul țării. Până în prezent, acestea fixau doar încălcări precum depășirea limitei de viteză sau trecerea la culoarea roșie a semaforului.
”Urmare a unei analize efectuate a fost stabilit că în 37% din accidentele rutiere care s-au comis pe teritoriul Republicii Moldova, nu erau cuplate centurile de siguranță. Noi vorbim ce acele accidente care sunt fatale”, Igor Postu, șef secție de monitorizare a traficului rutier.
Camerele de supraveghere care surprind comportamentul șoferilor la volan au fost instalate în locurile în care cel mai des se produc accidente și unde este cel mai mare flux de mașini.
”Avem 149 de camere de monitorizare. În municipiul Chișinău, avem 41 de intersecții unde sunt monitorizate în regim real. Dacă să facem o analiză, noi vorbim de anume acele segmente unde este flux sporit de transport”, Igor Postu, șef secție de monitorizare a traficului rutier.
”Șoferii surprinși de camerele de supraveghere că vorbesc la telefon în timp ce conduc sau că nu au centura cuplată riscă amenzi de până la 600 de lei și trei puncte de penalizare. Datele furnizate de poliție arată că amenzile nu i-au responsabilizat pe șoferi”, Marina Papuc, jurnalistă ONE TV.
În fața camerelor video, șoferii spun că poartă întotdeauna centura de siguranță și evită să utilizeze telefonul mobil în timp ce conduc.
”E foarte bine, bună părere. Bine că sunt așa ceva. Mergem mai liniștit, mai lin”.
”Corect. D-apoi cine vorbește la telefon? Eu nu vorbesc. E bun așa. E bună părerea. Nu se vor face atâtea accidente”.
”Mergem tot timpul cu centura cuplată și nu vorbim la telefon când suntem la volan. Cunoaștem, da, cunoaștem. Am fost anunțați la știri”.
”Da, sunt la curent.
– Și ați încălcat vreodată.
-Nu, eu în toată experiența mea de de șofer n-am avut încă nicio amendă la cameră”.
Anul trecut, în Republica Moldova s-au produs peste două mii de accidente, soldate cu 219 decese și aproximativ 2400 de persoane traumatizate.