Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a explicat decizia de denunțare unilaterală a Acordului interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, urmată de închiderea Centrului Cultural Rus din Chișinău. Potrivit oficialului, această măsură vine ca răspuns la repetatele încălcări ale spațiului aerian al Republicii Moldova de către Federația Rusă și la riscurile generate pentru cetățeni.
„Această decizie a fost un răspuns la activitatea repetată de către Federația Rusă de violare a spațiului aerian al Republicii Moldova și de punere în pericol nemijlocit a vieții și sănătății cetățenilor noștri. Or această dronă cu explozibil a căzut în apropierea nemijlocită a unor sate din Găgăuzia. Asemenea gesturi nu pot fi tolerate și nu pot fi lăsatae fără răspuns”, a declarat ministrul.
În ceea ce privește procedura legală, Ministerul Culturii, responsabil de Acordul interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, semnat în 1998, va elabora proiectul de denunțare a acestuia, a mai explicat ministrul.
Potrivit demnitarului, documentul va fi supus aprobării Guvernului și ulterior transmis Parlamentului. După acest proces, partea rusă va fi notificată oficial, respectându-se toate etapele prevăzute de dreptul internațional.
Ministrul a subliniat că decizia nu este îndreptată împotriva limbii sau culturii ruse.
„Țin să menționez că acest demers al nostru nu are nimic comun cu critica care ne-a fost anunțată destul de propagandistic. Nu avem nimic împotriva limbii ruse, culturii ruse. De altfel, apreciem enorm și limba, și cultura rusă. Dat atunci când un asemenea centru activează întru subminarea statalității și integrității Republicii Moldova, este prins în activități subversive, aceste demersuri ale noastre sunt de înțeles”, a subliniat Mihai Popșoi.
Amintim că, săptămâna trecută, în contextul unor noi încălcări grave a spațiului aerian al Republicii Moldova de către drone rusești, autoritățile au decis să denunțe unilateral Acordul interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale. În consecință, Centrul Cultural Rus din Chișinău urmează să-și înceteze activitatea.
La 13 februarie, două drone au fost depistate pe pe teritoriul Republicii Moldova. Una dintre ele a fost găsită pe un câmp agricol din apropierea localității Ciumai, raionul Taraclia, iar cealaltă a explodat la aproximativ 1,5 kilometri de Ceadîr-Lunga.
Cu o zi mai devreme, pe 12 febriarie, o dronă a fost depistată pe un câmp din preajma localității Salcia, raionul Taraclia.
La 16 februarie, alte două drone au pătruns în spațiul aerian al Republicii Moldova, în zona de sud a țării. Prima dronă a fost detectată de Secția Operațiuni Aeriene la ora 22:45, pe traiectoria Taraclia – Petrovca. Cea de-a doua a fost identificată trei minute mai târziu, la ora 22:48, pe direcția Burlăceni – Vinogradovca.
La începutul lunii decembrie 2024, o dronă a fost depistată în extravilanul localității Podgoreni, raionul Orhei.
Anterior, în perioada 9-19 noiembrie , patru drone au fost depistate în Chișinău și raioanele Criuleni, Căușeni și Râșcani. Potrivit poliției, era vorba de aparate de zbor care însoțesc dronele de tip „Shahed”, de origine rusească, care nu aveau explozibil atașat.