Meta va construi cel mai lung cablu submarin. Va avea o lungime de 50.000 km

Meta a anunțat lansarea Project Waterworth, un cablu submarin de 50.000 km care va conecta SUA, India, Africa de Sud, Brazilia și alte regiuni. Acesta va fi cel mai lung cablu subacvatic din lume și va sprijini atât conectivitatea globală, cât și dezvoltarea proiectelor de inteligență artificială ale companiei, potrivit Digi24.

Project Waterworth va utiliza un sistem de 24 de fibre optice, oferind o capacitate ridicată și „conectivitate de top”, conform Meta. Gigantul tehnologic, care deține platformele Facebook, Instagram și WhatsApp, își extinde influența dincolo de social media, investind în infrastructura digitală, esențială pentru viitor.

Meta susține că acest cablu va facilita cooperarea economică, va stimula incluziunea digitală și va crea oportunități de dezvoltare tehnologică pentru regiunile conectate.

În prezent, peste 95% din traficul global de internet este transferat prin cabluri submarine. Conform TeleGeography, există deja peste 600 de astfel de sisteme la nivel mondial, inclusiv 2Africa – un cablu de 45.000 km susținut de Meta și operatori telecom precum Orange și Vodafone.

Odată cu creșterea importanței cablurilor submarine, experții atrag atenția asupra vulnerabilității acestora. În ultimii ani, mai multe incidente de tăiere accidentală sau intenționată a cablurilor au alimentat îngrijorările privind securitatea infrastructurii digitale.

Project Waterworth pare să evite rutele tradiționale, evitând Europa și China, și ocolind zonele tensionate, cum ar fi Canalul Suez și Marea Chinei de Sud. Profesorul Vili Lehdonvirta de la Oxford Internet Institute sugerează că acest traseu ar putea avea și o componentă geopolitică, consolidând influența economică și infrastructurală a SUA în emisfera sudică.

La final, Meta a precizat că va îngropa cablul până la 7.000 de metri adâncime și va folosi tehnici de protecție în zonele cu risc ridicat, precum apele de coastă, pentru a preveni deteriorarea acestuia.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA