Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a apărut pe site-ul oficial Interpol. Direcția cooperare polițienească internațională a IGP a anunțat anterior despre acceptarea cererii de anunțare în căutare internaționalǎ în privința lui Vladimir Plahotniuc. Între timp, avocatul acestuia califică decizia Interpol drept una ilegală și anunță că o va contesta.
Vladimir Plahotniuc figurează în baza de date a Interpol cu o „notificare roșie”, un semnal de alertă emis la nivel internațional pentru localizarea și reținerea provizorie a unei persoane în vederea extrădării sau a unor acțiuni legale similare. Conform site-ului Interpol, această notificare nu reprezintă un mandat internațional de arestare, ci o cerere de cooperare adresată forțelor de ordine din întreaga lume.
Avocatul lui Plahotniuc a spus anterior că decizia Interpol este una ilegală.
,- Deținem probe clare și incontestabile care denotă că decizia adoptată de Interpol vizavi de clientul meu este bazată pe falsuri prezentate de către autoritățile Republicii Moldova.
-Ce probe dețineți?
-N-aș vrea să le dezvălui la moment”, a spus avocatul Lucian Rogan.
Întrebat despre locul aflării clientului său, Lucian Rogan a refuzat să răspundă la această întrebare.
,,- Unde se află clientul dumneavoastră în acest moment?
-Nu pot să vă comunic informația dată. Ține de viața sa privată”.a spus avocatul Lucian Rogan.
Amintim că, în 2019, Republica Moldova a solicitat INTERPOL să îl anunțe în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc pentru spălare de bani și implicarea în „Frauda Bancară” – o schemă prin care peste un miliard de dolari au fost scoși ilegal din sistemul bancar moldovenesc în perioada 2013-2015. În 2020, INTERPOL a respins cererea, iar toate datele despre Plahotniuc au fost șterse din sistemul organizației, la solicitarea acestuia.
Procuratura Anticorupție a inițiat în aprilie 2024 o investigație privind o presupusă schemă de corupție care a influențat deciziile INTERPOL de a respinge cererile Republicii Moldova de anunțare în căutare internațională a lui Plahotniuc. Pe baza probelor obținute, autoritățile moldovene au transmis în octombrie 2024 un nou demers către INTERPOL, solicitând redeschiderea cazului.