Deputații independenți au avut cele mai multe absențe în sesiunea de toamnă, urmați de cei neafiliați. Analiza a fost prezentată de asociația Promo-LEX, care a menționat că această sesiune s-a remarcat și printr-o diminuare a gradului de încălcare a transparenței decizionale, de la 49% la 38%.
Parlamentul s-a întrunit în doar 10 ședințe plenare, cu patru mai puține decât în sesiunea similară din 2023. În octombrie, deputații nu s-au reunit deloc în plen, cel mai probabil din cauza campaniei electorale pentru referendumul constituțional și alegerile prezidențiale.
În ceea ce privește prezența deputaților, cei independenți au avut cele mai multe absențe (55%), urmați de cei neafiliați (44%). În medie, 86 de deputați erau înregistrați la începutul ședințelor, însă participarea la vot a variat între 76% și 81%.
Guvernul a fost principalul inițiator al proiectelor adoptate, ponderea acestora crescând de la 55% în 2023 la 75% în 2024. În schimb, proiectele propuse de Președintele Republicii Moldova și de deputații majorității parlamentare au fost mai puține. Aproximativ 36% dintre inițiativele legislative au fost examinate în regim prioritar sau de urgență.
În ceea ce privește funcția de control parlamentar, opoziția a depus o singură moțiune de cenzură, care a fost respinsă, iar interpelările au lipsit complet. De asemenea, doar 42% dintre proiectele planificate pentru 2024 au fost înregistrate, iar 71 dintre acestea au fost adoptate.