Flori și omagiu adus lui Grigore Vieru. Reprezentanții de la Ministerul Culturii au depus flori

Poetul Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 90 de ani. Cu acest prilej, la la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Capitală, reprezentanții de la Ministerul Culturii au fost depuse flori.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a scri pe rețelele de socializare să nu uităm să-l onorăm pe marele poet și să ne ținem de LEGĂMÂNT-ul pe care ni l-a lăsat moștenire. Ministrul a publicat și una dintre creațiile lui Grigore Vieru.

 

”Ştiu: cândva, la miez de noapte,
Ori la răsărit de Soare,
Stinge-mi-s-or ochii mie
Tot deasupra cărţii Sale.
Am s-ajung atunce, poate,
La mijlocul ei aproape.
Ci să nu închideţi cartea
Ca pe recile-mi pleoape.
S-o lăsaţi aşa deschisă,
Ca băiatul meu ori fata
Să citească mai departe
Ce n-a dovedit nici tata.
Iar de n-au s-auză dânşii
Al străvechii slove bucium,
Aşezaţi-mi-o ca pernă
Cu toţi codrii ei în zbucium”

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi.

În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din Capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA