VIDEO Primăria Chișinău, acuzată că a emis ilegal autorizația pentru un complex de 15 etaje pe locul fostului Gaudeamus

O clădire cu 15 etaje va fi ridicată pe locul fostului cinematograf Gaudeamus din Capitală. Responsabilii din cadrul primăriei Chișinău care au emis autorizația de construcție dau asigurări că aceasta nu va fi un bloc locativ. De cealaltă parte, consilieri municipali din opoziție susțin că în această zonă, care face parte din centrul istoric al orașului, nu poate fi ridicată o clădire mai înaltă de cinci etaje, iar autorizația ar fi fost emisă ilegal.

 

„Într-adevăr, am eliberat acte permisive pentru această locație, pornind de la faptul că terenul și construcția sunt o proprietate privată de foarte mulți ani. Anterior, au fost tentative ale foștilor proprietari să modifice zona și să o transforme într-o zonă pentru construcția blocurilor. La momentul actual, zona este clasificată ca C3, ceea ce presupune construcția unor clădiri multifuncționale – sociale, comerciale. Așa au fost solicitate actele permisive și așa au fost eliberate. Nu vor fi locuri locative.Până la 15 etaje, așa cum sunt…”, a spus Ilie Ceban, viceprimarul Capitalei

Acum cinci ani într-o postare pe Facebook primarul Capitalei a recunoscut că lucrările pe locul fostului cinematograf sunt ilegale și a dat asigurări atunci că nu va permite construcția unui bloc locativ.

„Lucrările de demolare a fostului Cinematograf Gaudeamus au fost stopate în această după amiază de către municipalitate și urmează să fie întocmit un proces verbal în legătură cu efectuarea lucrărilor de demolare fără autorizație de desființare, a limitării accesului și gunoiului în spațiul public. Am aflat cu stupoare că în locul fostului cinematograf Gaudeamus a fost realizat câțiva ani în urmă un plan urbanistic zonal de către niște funcționari, care nu au limite la nimic. Orice intervenție de demolare a clădirii Cinematografului Gaudeamus este ilegală”, a scris acum cinci ani primarul capitalei Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

„Dacă acum 5 ani, primarul Capitalei Ion Ceban dădea asigurări că pe teritoriul fostului Cinematograf Gaudeamus nu vor fi construite blocuri locative. Acum, autoritățile municipale au schimbat macazul și au eliberat o autorizație pentru edificarea unui complex comercial cu 15 etaje, iar lucrările sunt deja în toi”, a relatat jurnalista ONE TV, Marina Papuc.

Cei mai nemulțumiți de construcția unei clădiri cu 15 etaje sunt locuitorii din preajmă.

„Ambuteiaje o să fie enorme, deoarece locuri de parcare sunt foarte puține”. 

„Vor peste morminte să construiască, pentru numele lui Dumnezeu, dar voi singuri înțelegeți și gândiți-vă ce construcție neestetică și neetică peste morminte.”

„Socot că aici cam nu prea ar face. Veșnic sunt ambuteiaje.”

Fostul viceprimar al Capitalei Victor Chironda afirmă că construcția este una ilegală.

Un complex multifuncțional presupune că acolo vor fi probabil oficii, activitate comercială și alte lucruri necesită un spațiu și mai mare pentru parcare, pentru deservire, pentru trafic mai mult decât un bloc rezidențial”, Victor Chironda, consilier municipal.

Chironda mai spune că actele emise de primărie pentru construcția unui complex comercial nu au un temei juridic, deoarece destinația terenului este în continuare rezidențială.

„Nu este clar, pentru că există PUZ-ul aprobat în 2019, care în 2020 a fost anulat de Consiliu, dar apoi instanța a anulat acea decizie a Consiliului. Teoretic, avem un plan urbanistic zonal în vigoare, care spune că în zona respectivă este codul R7, ceea ce presupune bloc locativ. Dacă avem R7 acolo, nu are cum să fie autorizată o activitate comercială multifuncțională. Acolo, inițial, începând cu planul urbanistic din 2008, zona era clasificată C3, care presupune o activitate comercială, dar nu mai mare de cinci nivele. Eu cred că primăria și funcționarii s-au încurcat singuri în minciunile lor și acum încearcă să găsească o justificare, după ce au fost prinși cu mâța în sac, încercând să spună că lucrurile nu stau așa cum sunt, ci invers„, a spus Victor Chironda.

„Credem că, înainte ca această autorizație să fi fost eliberată, trebuia să fie organizate cel puțin niște discuții publice, care ar fi fost binevenite. Am mai avut astfel de proiecte de centre multifuncționale care, în realitate, nu sunt altceva decât mici afaceri la parter – farmacii, magazine – iar la etaj sunt birouri sau apartamente.”, spune Anetta Dabija, consilieră municipală, PAS.

Unii consilieri municipali susțin că pentru a începe lucrările de demolare, autoritățile municipale aveau nevoie și de un aviz din partea Ministerului Culturii.

„Monumentul ‘Luptătorilor pentru puterea sovietică’ face parte din patrimoniul cultural și este protejat de Parlament și de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Fiecare monument are o zonă de protecție de 100 de metri. Problema este că, pentru a demola clădirea fostului cinematograf Gaudeamus, trebuia emis un aviz din partea Ministerului Culturii. Potrivit legii, autorizația de construcție a complexului trebuia să fie emisă doar după ce Ministerul Culturii elibera un aviz cu semnătura ministrului Culturii.”, afrimă Alexandr Odințov, consilier municipal, PSRM.

Am solicitat un comentariu de la purtătoarea de cuvânt al Ministerului Culturii, Liuba Lupașco, dacă instituția a emis un aviz pentru construcția multietajată pe locul fostului cinematograf Gaudeamus, însă aceasta ne-a spus că va reveni cu un răspuns mai târziu.

Terenul pe care se afla fostul cinematograf Gaudeamus din strada Vasile Alecsandri are o suprafață de 0,2497 hectare, iar din 2011 acesta este proprietate privată.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA