Vor ieși taximetriștii la proteste? Ce spun aceștia despre majorarea tarifelor la RCA

Taximetriștii vor ieși la proteste dacă tarifele pentru RCA nu vor fi micșorate. Asociația Transportatorilor de Taxi susține că momentan așteaptă răspuns de la Comisia parlamentară pentru buget și finanțe, căreia i-au înaintat o serie de revendicări.

Taximetriștii susțin că o creșterea costului asigurării obligatorii se va răsfrânge și asupra pasagerilor care vor trebui să achite mai mult pentru călătorii.

”Nu știu cum să supraviețuiesc, pentru că planul este mare, dar comenzi nu sunt. Nu știu cum să supraviețuiesc. Mă trezesc la oara 3.00 dimineața, pentru că trebuie să lucrez. Parcul auto al companiei este plin cu mașini parcate. Lumea va abandona totul și va pleca”.

”Eu cred că dacă s-a mărit asigurarea se vor majora și tarifele. Va fi o problemă și pentru clienți”.

”- Va fi mai greu pentru dumneavoastră?

– Greu? Foarte greu.

– Dar plătiți singur RCA?

– Cei cu mașini proprii plătesc singuri, dar cu ceilalți nu știu cum o să fie”.

Președintele Asociației Transportatorilor în regim de Taxi, Constantin Condrea, susține că decizia de a majora costul asigurării auto pentru taximetriști este convenabilă exclusiv companiilor de asigurări. Condrea a spus că transportatorii așteaptă acum soluții de la Comisia parlamentară pentru buget și finanțe.

”În comisie s-au constatat următoarele: în primul rând faptul că ne-au fost încălcate drepturile pentru că nu s-au consultat cu noi în prealabil, înainte de a majora cu peste 200% costul asigurărilor pentru vehiculele taxi; în al doilea rând: Comisia de Buget și Finanțe a solicitat un raport detaliat Băncii Naționale a Moldovei cu privire la calculele efectuate privind riscurile”, Constantin Condrea, președintele asociației Transportatorilor Auto în Regim de Taxi.

Potrivit lui Condrea, deși costul minim de asigurare pentru un taxi este acum de 15 mii de lei, în practică sumele trec de 20 de mii de lei, iar în unele cazuri chiar și de 30 de mii de lei. Anterior, într-un interviu pentru ONE TV, directorul unei companii de asigurări a explicat că prețurile majorate la asigurările pentru taximetriști sunt asociate cu frecvența accidentelor.

”Dacă în general pe piața de asigurări frecvența e în jur de 4%, deci fiecare al 4-lea vehicul din 100 este implicat în accident ca vinovat. Atunci la taximetriști fiecare al 10-lea, 12-lea. Așa este specificul businessului de taxi, vehiculele sunt exploatate 24/24 să zic așa. Ele chiar sunt expuse riscului”, Vladimir Știrbu, director Companie de asigurări.

Din 15 ianuarie anul curent, piața asigurărilor obligatorii auto a fost parțial liberalizată, prin urmare companiile de asigurări stabilesc singure tarifele. Totodată, prețul minim pentru asigurarea taxiului a crescut de la 6 mii 500 lei la 15 mii, ceea ce a provocat nemulțumiri în rândul taximetriștilor.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA