Mii de oameni au protestat în fața Capitolului din Washington, Statele Unite, după anunțul șocant al administrației lui Donald Trump că va trimite în concediu și va rechema în SUA mii de angajați din toată lumea ai Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Disponibilizările vin după ce noul președinte, Donald Trump, a suspendat ajutorul de miliarde de dolari pentru alte țări, iar apoi a plasat agenția, care era independentă, dar finanțată de stat, sub gestionarea lui Marco Rubio, șeful Departamentului de Stat al SUA. În același timp, site-ul USAID a fost închis, iar Elon Musk, i-a șters contul de pe platforma X.
„Elon Musk trebuie să plece! Elon Musk trebuie să plece!”, astfel au început protestele în fața Capitolului.
Atât Donald Trump, cât și Elon Musk au declarat că USAID este o organizație criminală și i-a numit „radicali” pe angajații acesteia. Mulți dintre protestatari au fost angajați USAID, care au rămas fără locuri de muncă și, cel mai probabil, fără salarii pentru o perioadă necunoscută. Aceștia susțin că USAID este, de departe, cel mai mare donator de ajutor umanitar din lume, oferind altor țări miliarde de dolari pentru dezvoltarea economiei, infrastructurii și învățământului.
„Au închis ușile, au coborât bannerele și au lăsat mii și mii de oameni în concediu. Aceasta nu este o reformă, este un atac (asupra democrației)”, a declarat Francisco Bencosme, Consilier Superior al USAID pentru Asia.
Protestelor li s-au alăturat mai mulți senatori democrați din diferite state americane, care califică suspendarea agenției ilegală.
„Vom lupta pe cale legală, vom lupta procedural și, de asemenea, vom lupta legislativ. De la Camera Reprezentanților până la Senatul Statelor Unite, vom introduce legislație pentru a opri acest atac asupra separării puterilor, așa cum spune Constituția”, a declarat Cory Booker, Senator New Jersey.
Vezi și: USAID riscă să fie închis. Trump și Musk vor să reducă cheltuielile din bugetul federal
USAID a fost înființată în 1961, iar Congresul american a consfințit-o prin lege în 1998 drept agenție independentă. Respectiv, doar organele de drept au puterea de a o desființa sau de a o reforma.