VIDEO Locuitorii capitalei sunt nemulțumiți de eventualele scumpiri ale tarifului pentru apă

Eventuala majorare a tarifului pentru apă îi nemulțumește pe locuitorii capitalei. Oamenii spun că abia reușesc să facă față facturilor și nu sunt pregătiți pentru scumpiri suplimentare. Deși încearcă să economisească și să reducă consumul de apă la maximum, ei spun că vor avea nevoie de compensații pentru a putea plăti facturile la timp.

„E dezgustător. Totul este din ce în ce mai scump. Apa, electricitatea, căldura. Este rău pentru populație. Și autoritățile? Nu fac nimic сa să nu crească”, spune o locuitoare a capitalei.

Întreprinderea municipală Apă-Canal Chișinău a solicitat majorarea tarifului pentru apă de la 10 lei și 79 de bani, la 14 lei și 33 de bani pentru un metru cub, adică cu aproape patru lei mai mult decât în prezent. O solicitare în acest sens a fost depusă la sfârșitul lunii trecute la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Contactată de ONE TV, șefa serviciului comunicare al ANRE, Galina Sanduța, a declarat că, în prezent, solicitarea întreprinderii municipale se află în examinare, fără a preciza dacă majorările vor fi aprobate sau când se va comunica decizia finală privind acestea.

Unii dintre oamenii intervievați au comparat tarifele pentru apă din capitală cu cele din alte regiuni ale țării, susținând că în capitală acestea sunt încă rezonabile.

„Cei de la nord plătesc mult mai mult, la Bălți, la Soroca, plătesc mult mai mult și nu mor. Îmi pare că prea multă tragedie se face din asta, așa e în toată lumea, cheltuielile cresc, trebuie să lucreze economia, dacă economia n-are de unde să lucreze”, a menționat un bărbat.

Potrivit ANRE, cel mai scump pentru apă plătesc locuitorii din Glodeni – 46 de lei pentru un metru cub de apă deversat în sistem, iar cel mai puțin, cei din Soroca – 4 lei.

Anul 2025 a început cu majorări semnificative ale tarifelor pentru gaze, energia electrică și termică. Majorările au fost aprobate de ANRE în contextul în care Centrala de la Cuciurgan, de unde Republica Moldova își asigura o mare parte din consum, nu mai furnizează energie electrică malului drept al Nistrului, începând cu 1 ianuarie. Deficitul este acoperit, potrivit datelor zilnice prezentate de Ministerul Energiei, din producția locală și din surse externe.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA