Caută
Close this search box.
Pacient, spital, medic
Pacient, spital, medic

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral. Ministerul Sănătății: AVC poate fi prevenit

Duminică, 29 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral. AVC reprezintă o afecțiune neurologică gravă, care se manifestă prin blocarea alimentării cu sânge a unei zone din creier, iar în consecință are loc deteriorarea rapidă a celulelor neuronale. Un pacient netratat pierde circa două milioane de neuroni, în fiecare minut, iar la fiecare oră în care tratamentul lipsește, mor neuronii, care s-ar pierde, în mod normal, în decursul a circa 3,6 ani de îmbătrânire fiziologică.

În Republica Moldova AVC este a doua cauză de mortalitate, aceasta fiind, de 3-4 ori mai mare decât în țările Uniunii Europene.
Anual, peste 12 mii de oameni suferă un accident vascular cerebral, dintre care aproximativ 35% decedează în perioada acută a bolii.
Totodată această afecțiune reprezintă principala cauză de handicap la populația adultă din Republica Moldova și a doua cauză de apariție a demenței.
Potrivit specialiștilor, la fiecare șase secunde o persoană moare din cauza unui AVC, la nivel mondial. Experții Organizației Mondiale a Sănătății consideră că până în anul 2030 accidentele vasculare cerebrale vor deveni principala cauză de mortalitate.
Într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății se menționează că, pentru prima dată în Republica Moldova, sistemul de sănătate a aprobat o structură viabilă pentru asigurarea unui diagnostic și tratament la timp în cazul accidentelor vasculare cerebrale. Este vorba despre 13 centre specializate pentru tratarea AVC, care vor fi deschise, treptat, în instituțiile medico-sanitare spitalicești din întreaga țară.

Citește și: Servicii performante pentru pacienții cu AVC. Vor fi deschise primele centre de asistență

Simptome ale AVC

Accidentul vascular cerebral poate fi recunoscut după următoarele simptome:

– amorțirea feței
– amorțirea mâinilor și picioarelor, în special pe o parte a corpului
– paralizie
– tulburări de vorbire
– confuzie
– pierderea echilibrului
– probleme de mers
– reducerea câmpului vizual
– amețeli.
Medicii ATENȚIONEAZĂ! Primele 4,5 ore de la debutul simptomelor AVC sunt cruciale și influențează semnificativ vindecarea, prevenind astfel dizabilitatea pe viață.
O treime din persoanele care au suferit un accident vascular cerebral rămân cu handicap motor sau cognitiv pe termen lung. Circa 80% dintre cazurile acestei afecțiuni neurologice ar putea fi prevenite prin adoptarea unui mod sănătos de viață, ce include:
– activitate fizică regulată
– alimentație echilibrată
– controale medicale de rutină
– menținerea unei greutăți optime
-reducerea stresului
-renunțarea la fumat.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA