Astăzi, la Bruxelles, experții europeni și oficiali din RepublicaMoldova analizează legislația națională aferentă Capitolului 30 – Relații externe. Discuțiile au loc în cadrul sesiunilor de screening bilateral pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.
Experții se vor refrei la reglementările în domeniul politicilor comerciale, asistenței umanitare și dezvoltării internaționale, în raport cu standardele Uniunii Europene, informează Biroul pentru Integrare Europeană.
Viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a subliniat importanța acestui proces în parcursul european al Republicii Moldova.
„Pe 5 februarie continuăm sesiunile de screening bilateral de la Bruxelles cu un nou capitol: relațiile externe. Vom analiza legislația națională privind politica comercială, cea umanitară și cea privind asistența pentru dezvoltare în raport cu politicile și standardele europene”, a declarat Gherasimov.
Cristina Ceban, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a menționat că această evaluare va permite autorităților să înțeleagă cât de aliniată este Republica Moldova la politicile comerciale europene.
„Acest exercițiu ne va arăta unde ne aflăm astăzi în raport cu politicile UE, în special în ceea ce ține de regulile și practicile comerciale aplicate, inclusiv respectarea normelor internaționale, controlul asupra comerțului cu mărfuri strategice, dar și cooperarea privind asistența umanitară și dezvoltarea oferită țărilor din afara UE”, a explicat Cristina Ceban.
Adrian Fratea, referent pentru Capitolul 30 – „Relații externe” în cadrul Biroului pentru Integrare Europeană, a evidențiat avantajele economice ale acestui proces.
„Alinierea la politicile UE în acest domeniu și implementarea lor ne va permite să beneficiem de pe urma acordurilor comerciale mai avantajoase negociate de UE pentru toate statele membre și ne va oferi acces la noi piețe externe importante pentru exporturile din Moldova. Toate aceste eforturi vor contribui la dezvoltarea unei economii moderne și competitive aici, la noi acasă, pregătită pentru integrarea pe piața unică europeană”, a explicat Fratea.