VIDEO Tot mai mulți copii și adolescenți din Moldova sunt diagnosticați cu probleme de sănătate mintală

Tot mai mulți copii și adolescenți din Republica Moldova sunt diagnosticați cu probleme de sănătate mintală, iar specialiștii avertizează că depresia în rândul tinerilor devine o problemă tot mai îngrijorătoare. Una dintre principalele cauze este utilizarea excesivă a jocurilor online și a rețelelor sociale, care pot duce la anxietate, izolare socială și scăderea stimei de sine. Dacă aceste probleme nu sunt depistate la timp, ele pot avea efecte grave, afectând atât procesul emoțional, cât și funcțiile intelectuale, spun specialiștii.

”În cazul când noi permitem copiilor să se înfunde în lumea asta virtuală atunci creierul e epuizat că nu vede lumea reală că cum ar fi interesantă și o vede prea lentă fiindcă este acel efect de rapiditate cadre care se schimbă foarte rapid, atunci copii văd acolo mai mult interes că acolo creierul are atenția iar când vin în lumea reală este cum că bateriile au cedat și nu are interes că tot aici e urât și pasiv”, Margareta Nani, psiholog.

Medicii psihiatri menționează că adolescenții care se joacă online pot dezvolta un comportament compulsiv și pot ajunge să neglijeze alte aspecte ale vieții lor. În timp, aceștia pot manifesta tulburări psihice și pot fi nevoiți să urmeze un tratament pentru depresie, care poate dura o perioadă îndelungată.

”Lumina de la telefon stimulează foarte mult creierul, activitatea creierului crește foarte înaltă și foarte repede și respectiv când sunt pe jocurile de pe calculatoare mai ales unde este accent pe agresivitate, pe ucidere atunci cresc în interior niște stări care nu le pot controla emoțiile iar această agresivitate interioare ulterior se acumulează pe mai mult timp și se poate exteriorizeze sub inconștient”, Cristina Păvălache, psihiatru.

Depresia mai evidentă se observă începând cu vârsta de 10 ani iar semnele inițiale sunt agresivitatea comportamentală și verbală față de colegii de clasă, profesori sau chiar părinți, afirmă psihologii.

”Dacă vorbim de adolescenți, cele mai des comportamente care ne dau de înțeles că copilul are depresie este acea retragere socială, neimplicare în activități, frecvența se reduce, are mai multe absențe. Nu își manifestă interesul față de colegi, față de activități, față de teme pentru acasă, vorbim de o retragere la nivel de socializare ei când cad în depresie văd interes în tot ce e negru și distructiv”, Margareta Nani, psiholog.

Am întrebat adolescenții din cadrul unei instituții de învățământ din Capitală dacă s-au confruntat cu stări depresive, iar aceștia ne-au spus că, cel mai des, au avut stări de nervozitate.

”Am avut situații când mă simțeam mai anxioasă, gânduri nu chiar bune care mă simțeam să mă simt nu prea bune. În mare parte era din cauza școlii sau din cauza unor nereușite dar totuși familia a reușit să mă ajute prin sfaturi, încurajări m-au ajutat prin suportul lor emoțional”.

”Cumva așteptări din partea din jur dar și așteptări personale pe care le-am setat și toate acestea au influențat.

– Ai depășit singură?

– Da, dar este un proces care încă se întâmplă și nu este definitiv soluționat”.

”Din cauza școlii și stresului am avut foarte multe gânduri în cap foarte multe gânduri dacă procedez corect, m-am impus gândurilor că este doar în capul meu. Dar prietenii, familia m-au ajutat să trec peste aceste gânduri explicându-mi că pot să exagerez unele momente”.

Specialiștii în sănătate mintală recomandă părinților și profesorilor, dacă observă semne de tristețe constantă, oboseală, pierderea interesului pentru activitățile de zi cu zi, dificultăți de concentrare care persistă mai mult de două săptămâni, să solicite ajutorul unui specialist.

”Să facem relațiile familiare mai bune, să discutăm cu copii mai mult, să ne învățăm noi adulții să-i ascultăm, să vedem ce necesități au, să nu îi criticăm fiindcă ei sunt mai sensibili la capitolul dat mai ales în perioada de pubertate iar fiecare impulsie a unui părinte sau a unui adult poate să-i provoace un sentiment de negativist că nu este înțeles de nimeni”, Cristina Păvălache, psihiatru.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 280 de milioane de persoane suferă de depresie la nivel global.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA