Moldova și Ucraina își consolidează parteneriatul: Maia Sandu și Volodimir Zelenski au semnat o declarație

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat vizita președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kiev, numind-o „un adevărat prieten al Ucrainei”. Liderul ucrainean a subliniat importanța cooperării între cele două state pentru menținerea stabilității regionale.

Situația la vecinii noștri este serioasă și instabilă, iar doar împreună putem să o îmbunătățim. Acest lucru este valabil în domeniul energetic, dar și în multe alte probleme sociale, pe care inamicul nostru comun le folosește împotriva intereselor nu doar ale Republicii Moldova, ci ale întregii regiuni. Lipsa crizelor în Moldova înseamnă, de asemenea, și securitate pentru noi”, a declarat Zelenski.

Președintele Ucrainei a subliniat necesitatea unei colaborări strânse și a găsirii unor soluții comune pentru a sprijini cetățenii ambelor state.

În urma întrevederii, Republica Moldova și Ucraina și-au reafirmat angajamentul pentru susținerea reciprocă în fața provocărilor comune. Maia Sandu și Volodimir Zelenski au subliniat importanța parteneriatului dintre cele două state, bazat pe valori democratice, respect reciproc și dreptul internațional.

Cei doi lideri au condamnat atacurile rusești asupra infrastructurii civile din Ucraina, care afectează și Republica Moldova prin încălcarea spațiului aerian al țării. De asemenea, au cerut retragerea necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean și din regiunea transnistreană.

Un subiect important al discuțiilor a fost criza energetică, cauzată de oprirea livrărilor de gaze de către Rusia către regiunea transnistreană. Chișinăul și Kievul s-au angajat să găsească soluții pentru asigurarea neîntreruptă a energiei și prevenirea unei crize umanitare.

Președinții au evidențiat, de asemenea, importanța combaterii amenințărilor hibride și a dezinformării, menționând încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, inclusiv prin amestecul în procesele electorale.

În plan economic, Republica Moldova și Ucraina își propun să îmbunătățească conectivitatea prin modernizarea infrastructurii de transport și deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei. Totodată, cele două state își reafirmă determinarea de a avansa pe calea integrării europene, cu obiectivul de a deschide toate capitolele de negociere cu Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2025.

 

CITEȘTE ȘI: Maia Sandu, în vizită oficială la Kiev pentru a reconfirma sprijinul Republicii Moldova pentru Ucraina

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA