În anul 2024, Energocom a cumpărat un total de 4,5 milioane MWh de la mai multe surse interne și externe, inclusiv producători mari, grupuri de producători și circa 200 de producători mici de energie regenerabilă. Prețul mediu ponderat al unui MWh din toate sursele a fost de aproximativ 90 euro, arată datele prezentate de companie.
Centrala termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan a fost principala sursă de energie. De acolo au fost achiziționate aproximativ două treimi din electricitate.
Prețul plătit de Energocom a fost de 66 SUA/MWh, echivalentul a 63,75 euro/MWh.
Printre alte surse, se numără:
- Importurile din România și Ucraina
Circa 13% din energia achiziționată a provenit din aceste două țări, dublu față de anul precedent. Furnizori sunt Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Ucrhidroenergo și Energoatom.
- Centralele de termoficare din Chișinău și Bălți
Acestea au generat aproximativ 12% din necesarul de consum al malului drept al Nistrului.
- Producătorii mici de energie regenerabilă
Potrivit Energocom, energia verde a reprezentat 7% din totalul achizițiilor. Cantitatea de energie regenerabilă produsă a crescut de 3,6 ori față de 2023, ajungând la 291 mii MWh, față de 81 mii MWh în anul anterior.
Totodată, a fost semnat un contract important cu ML Energy Grup, care a livrat energie la un preț mediu de 64,72 euro/MWh între iulie și decembrie 2024.
Energia de pe bursa română OPCOM a fost utilizată pentru orele de vârf, cu un preț mediu de 168 euro/MWh.
În același interval, a crescut de aproape 4 ori consumul de energie regenerabilă.
„Dacă am compara cantitatea de electricitate generată de producătorii mici de energie regenerabilă cu care Energocom are relații contractuale, în calitate de furnizor central de energie electrică, constatăm o creștere de 3,6 ori față de anul 2023”, notează compania.
În anul 2024 acești producători au produs 291 mii MWh în comparație cu 81 de mii MWh în 2023.