Guvernul afirmă că nu a fost informat oficial despre eventualele livrări de gaze către regiunea transnistreană și solicită explicații din partea Moscovei. Reacția vine după ce presa rusă a scris că regiunea transnistreană ar putea primi gaze prin intermediul unei companii cipriote. Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, Chișinăul a cerut Ambasadei Rusiei să precizeze care sunt companiile implicate în această tranzacție, însă nu a primit un răspuns.
„Soluția este simplă și poate fi aplicată chiar azi – Gazprom să livreze gaze direct către Moldovagaz, conform contractului. Rusia creează probleme artificiale și, în acest timp, oamenii din regiune nu au căldură, iar deconectările în evantai continuă”, a declarat Vodă.
Presa rusă, citând surse anonime, scrie că regiunea transnistreană ar putea primi gaze prin intermediul companiei cipriote Ozbor Enterprises, care pe 20 ianuarie ar fi rezervat o capacitate de transport de 3,1 milioane de metri cubi pe zi prin gazoductul TurkStream. Potrivit publicației ruse Kommersant, livrările ar putea începe din 1 februarie, iar Moscova analizează extinderea acestora până în aprilie, cu un sprijin financiar de 160 milioane de dolari.
Totuși, jurnaliștii ruși precizează că deocamdată nu au fost rezervate capacitățile necesare pentru transportul gazelor prin Bulgaria, România și Republica Moldova. Acest lucru înseamnă că livrările rămân incerte, iar gazul ar putea fi transportat doar dacă rezervările vor fi făcute zilnic, la costuri mai mari.
Chișinăul subliniază că există deja o soluție legală: Moldovagaz poate cumpăra gaze de pe bursa din Republica Moldova și să le livreze în stânga Nistrului, dacă Tiraspoltransgaz achită pentru ele.
„În fiecare zi, Federația Rusă, regimul ei de la Tiraspol inundă spațiul informațional cu tot felul de informații și scenarii despre intermediari, fără a livra gaze sau a face rezervări pe conductele existente. Soluția e simplă și poate fi aplicată chiar azi – Gazprom să livreze gazele naturale către „Moldovagaz”, conform contractului. Rusia prin Gazprom creează soluții artificiale și inventează probleme care nu există. În acest timp, oamenii din regiune nu au căldură, iar deconectările în evantai continuă.”, a conchis Guvernul.
În prezent, regiunea transnistreană nu are acces la gazele rusești, iar încălzirea centralizată, apa caldă și activitatea industrială au fost suspendate. Din 1 ianuarie 2025, Gazprom a sistat livrările prin Ucraina, invocând datorii neplătite pe care Chișinăul nu le recunoaște.