Proiectul Liniei Electrice Vulcănești-Chișinău avansează. Când va fi dat în exploatare

Lucrările de construcție la Linia Electrica Aeriană 400 kV Vulcănești-Chișinău sunt în plină desfășurare, chiar și în sezonul rece. Până acum au fost ridicate aproximativ 200 de fundații și 30 de piloni, șantierul extinzându-se pe o lungime de 65 km.

În funcție de condițiile meteorologice, echipele vor fi suplimentate, iar finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru sfârșitul acestui an.

Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a efectuat o vizită pe șantier. Acesta a subliniat că noua linie va permite transportul de energie electrică din România și alte piețe europene, reducând dependența de Centrala electrică din regiunea transnistreană.

“Vrem să ne asigurăm, în teren, că lucrările la linia electrică Vulcănești-Chișinău se desfășoară în termenii stabiliți și îndemnăm toate părțile implicate să manifeste maximă deschidere și eforturi în acest sens. Pentru că această linie are o importanță strategică pentru securitatea energetică, îndemn și toți proprietarii de terenuri ce urmează a fi expropriate să manifeste deschidere pentru cooperare. Este vorba de cca 6 de mii de proprietăți, multe foarte mici, dar fiecare persoană afectată trebuie despăgubită”, a menționat ministrul.

Ruslan Surugiu, directorul UCIPE, a menționat că progresul general al proiectului este de 49%, chiar și în condiții de iarnă.

“Chiar și pe timp de iarnă, lucrările sunt în desfășurare. Dacă condițiile climaterice ne vor permite, începând de săptămâna viitoare vom relua lucrul pentru construcția de fundații, așa încât lucrările să fie efectuate în conformitate cu planul și termenii stabiliți”, a adăugat Ruslan Surugiu.

Sergiu Aparatu, directorul general al ÎS Moldelectrica, a asigurat că toate lucrările sunt monitorizate cu atenție, atât de echipele Moldelectrica, cât și de cele ale UCIPE, pentru a respecta cele mai înalte standarde de calitate. Odată cu finalizarea proiectului, care se preconizează a fi gata la sfârșitul anului 2025, Moldova va beneficia de o securitate crescută în aprovizionarea cu energie electrică.

Aceste lucrări fac parte din Proiectul de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic al Republicii Moldova, cu o valoare totală de 61 milioane de euro, din care 27 milioane de euro sunt alocate pentru construcția Liniei Electrice. Proiectul este finanțat de Banca Mondială, beneficiarii fiind Moldelectrica și consumatorii de energie electrică din Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA