Consumul de energie electrică pentru malul drept al râului Nistru va fi acoperit integral astăzi, 21 ianuarie. Pentru această zi se estimează un consum mai mare cu circa 3% decât ieri, informează Celula de criză de la Guvern.
Compania Energocom anunță că a rezervat pentru astăzi capacitatea necesară de import, pe lângă sursele interne disponibile – centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și energia din surse regenerabile.
Astfel consumul va fi acoperit pe parcursul zilei în baza contractelor bilaterale și de pe bursa română.
„Activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate nu este necesară”, se arată în comunicatul emis de Celula de Criză.
Cum a fost distribuit consumul de energie electrică pentru ziua de ieri
Pe teritoriul de pe malul drept al râului Nistru consumul, un total de 13 605 000 kWh, a fost acoperit la nivel de 100%, fiind cu aproximativ 11% mai mult decât duminică.
Sursele de energie utilizate au fost următoarele:
- import al energiei electrice (RO) – 56,62%
- SA „Termoelectrica” – 29,67%
- Energie regenerabilă – 8,43%
- SA „CET-Nord” – 4,10%
- Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,11%
Vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, atingând un maxim de 908 MW.
Autoritățile fac apel în continuare către consumatori să economisească electricitatea în orele de vârf 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a avea facturi mai mici și pentru a asigura stabilitatea sistemului electroenergetic.
În total, în perioada 1-20 ianuarie, SA „Energocom” a achiziționat 280 mii MWh, la prețul mediu ponderat de circa 126,75 euro/MWh. De menționat că prețul de vânzare a energiei electrice, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, constituie aproximativ 145 euro/ MWh.
Referitor la regiunea transnistreană, în continuare au loc întreruperi programate de energie electrică cu durata de 5 ore, o singură dată pe zi. Pe malul stâng al râului Nistru, la 20 ianuarie, consumul de energie electrică a constituit 4 096 614 kWh, sursele de acoperire fiind centrala de la Cuciurgan, hidrocentrala de la Dubăsari și fluxul tehnologic.