Ministerul Justiției urmează să prezinte, în decurs de o săptămână, o propunere detaliată privind „noua arhitectură instituțională” a structurilor anticorupție. Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS), iar președinta Maia Sandu a subliniat necesitatea unei reforme profunde a instituțiilor responsabile de combaterea corupției politice. Potrivit șefei statului, în prezent, aceste structuri lucrează „insular”, iar lipsa unei coordonări eficiente reduce impactul luptei împotriva corupției.
Într-o emisiune televizată după ședința CSS, Maia Sandu a abordat zvonurile privind o eventuală desființare a Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Deși nu a confirmat aceste informații, președinta și-a exprimat nemulțumirea față de activitatea Procuraturii Anticorupție și a insistat asupra necesității consolidării capacităților acestei instituții.
„Atunci când vorbim despre ineficiența combaterii corupției politice, evident că vorbim și despre Procuratura Anticorupție, care are competențe importante pe această dimensiune. Am discutat despre necesitatea consolidării acestei capacități. În următoarele zile, Ministerul Justiției și celelalte instituții vor discuta mai detaliat și mai concret, iar într-o săptămână maximum vom avea detaliile privind noua arhitectură instituțională,” a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la TVR.
În cadrul ședinței CSS, unul dintre obiectivele principale a fost reorganizarea instituțiilor responsabile de combaterea corupției pentru a le face mai eficiente în investigarea și sancționarea corupției politice și electorale.
Consiliul Suprem de Securitate a stabilit două recomandări prioritare:
- Consolidarea arhitecturii instituționale a organelor responsabile de combaterea corupției, prin restructurarea și eficientizarea activității acestora.
- Întărirea cadrului legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și electorală, prin inițiative legislative comune ale Ministerului Afacerilor Interne și Centrului Național Anticorupție.
În același timp, CSS a analizat progresele realizate în urma recomandărilor anterioare:
- CNA a aplicat sancțiuni contravenționale de 10,8 milioane lei și a inițiat 30 de cauze penale legate de corupția electorală, dintre care patru au fost deja transmise instanței.
- 57 de persoane au fost identificate ca fiind implicate în distribuirea ilegală a resurselor financiare în cadrul unui grup condus de Ilan Șor, condamnat definitiv pentru frauda bancară.
- Parlamentul a votat în prima lectură un set de amendamente legislative pentru combaterea corupției politice, care urmează să fie adoptate definitiv după consultările publice.
Astfel, în zilele următoare, Ministerul Justiției va prezenta un plan detaliat privind reforma instituțiilor anticorupție.