Tarifele diferențiate la consumul de energie electrică vor putea fi aplicate doar în cazul celor care dețin contoare inteligente. Consumatorii care nu dispun de astfel de contoare, dar doresc facturare conform tarifelor diferențiate, trebuie să scoată bani din buzunat. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședinței la Ministerul Energiei cu reprezentanți ai ANRE, FEE-Nord, RED-Nord, Premier Energy Distribution și Premier Energy.
„În prezent, aplicarea tarifelor diferențiate este posibilă doar pentru posesorii contoarelor electronice cu memorie și opțiune de înregistrare a consumului pe intervale orare. O serie de contoare capabile să înregistreze consumul orar, există deja la consumatori și la solicitarea trecerii la tarifele diferențiate, Operatorul Sistemului de Distribuție le va parametriza în mod corespunzător”, anunță Ministerul.
Pentru cei care nu dispun de astfel de contoare, dar doresc să beneficieze de această opțiune, se recomandă achiziționarea contoarelor conform indicațiilor operatorului.
Participanții la ședință – reprezentanți ai Ministerului Energiei, ANRE, FEE-Nord, RED-Nord, Premier Energy Distribution și Premier Energy furnizare – au subliniat beneficiile semnificative ale acestor tarife atât pentru consumatori, cât și pentru rețea, pe măsură ce numărul de consumatori dotați cu contoare inteligente va crește.
„Introducerea și aplicarea tarifelor diferențiate, inclusiv cele pe intervale orare, reprezintă un element esențial pentru încurajarea eficienței energetice și gestionarea eficientă a rețelei”, a subliniat secretara de stat, Cristina Pereteatcu.
În acest sens, va fi întocmit un calendar de acțiuni concrete care să permită consumatorilor deja echipați cu tehnologia necesară să beneficieze de opțiunile de tarifare diferențiată existente. Specialiștii au reiterat nevoia de reglementare a unor standarde tehnice care să asigure interoperabilitatea sistemelor și compatibilitatea echipamentelor.
Astfel, s-a constatat că este esențial ca operatorii să determine și să publice condițiile și parametrii tehnici minimi necesari pentru a ajuta consumatorii să aleagă contoarele potrivite și pentru a-i informa despre funcționalitățile și avantajele contorizării inteligente.
Totodată, la ședința de lucru s-a anunțat că, în viitorul apropiat, Ministerul Energiei va elabora și coordona un Plan Național pentru implementarea infrastructurii avansate de măsurare (AMI) la scară largă, care să includă un calendar riguros, în conformitate cu angajamentele europene exprimate în Directiva privind piața energiei electrice a Uniunii Europene și cu măsurile din Planul Național Integrat de Energie și Climă.
Amintim că recent Ministerul Energiei a anunțat că începând cu luna februarie 2025, 9.085 de contoare inteligente vor fi instalate la consumatorii casnici și noncasnici din perimetrul rețelei de distribuție Centru-Sud de către Premier Energy Distribution, iar 5.344 de dispozitive vor fi instalate de RED Nord în zona de distribuție Nord.
În Republica Moldova proiectul pilot de instalare a acestor contoare a fost lansat de Ministerul Energiei în 2023, beneficiind de finanțare din partea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova și prevede instalarea a 35 de mii de contoare inteligente pentru consumatorii casnici şi non casnici din întreaga țară.