Guvernul lansează programe de sprijin pentru companiile afectate de creșterea tarifelor la energia electrică

Producătorii din Republica Moldova vor primi sprijin din partea statului în contextul creșterii tarifelor la energia electrică. În acest sens, Guvernul lansează programe de sprijin pentru companiile afectate de majorarea tarifelor. Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Oficialul a precizat că programul vizează circa 10 mii de companii, în special cele din sectoarele economice sensibile și esențiale pentru populație, cum ar fi producția de produse alimentare – lapte, carne, ouă, pâine –  și alte sectoare din industria prelucrătoare, precum producția de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă și componente electrice.

Aproximativ 10 mii de companii sunt potențial eligibile pentru aceste compensații. Vom compensa până la 50 % din creșterea tarifului la energia electrică pe o perioadă de la 3 la 6 luni în funcție de resursele financiare disponibile, dar și de necesități. Sprijinul va fi direcționat acolo unde este cea mai mare nevoie, către companiile pentru care factura la electricitate reprezintă o pondere semnificativă în costurile de producție. Compensarea va fi aplicată din prima zi a creșterii tarifelor și vom anunța în zilele următoare un regulament detaliat eventual aprobat prin deciziile CSE”, a explicat Dumitru Alaiba.

Totodată, ministrul a subliniat că aceste măsuri, deși importante, nu sunt suficiente pentru a asigura competitivitatea pe termen lung a companiilor. Pentru a sprijini investițiile și implementarea tehnologiilor eficiente energetic, Guvernul a introdus și un mecanism de ajutor de stat pentru susținerea investițiilor noi în industria prelucrătoare.

„Vom restitui producătorilor noștri până la 60 % din investițiile pe care le fac ei pentru extinderea și dezvoltare, pentru creșterea productivității și eficienței. Din această sumă 25% vor fi sub formă de grant nerambursabil, iar  75%reprezintă scutiri la impozitul pe venit”, a precizat demnitarul.

Ministrul Dezvoltării Economice a menționat că prin aceste măsuri, Guvernul urmărește să atenueze impactul crizei energetice și să stimuleze investițiile, asigurând astfel competitivitatea pe termen lung a companiilor moldovenești.

Voi sunteți cei care susțineți locuri de muncă, investiți și produceți aici, acasă. O să depășim și aceste provocări și vom merge înainte cu mult curaj și îndârjire. Au trecut vremurile în care lucrurile puteau fi impuse cu forța. Decizia noastră este clară și fermă: Vrem să trăim în pace și să ne dezvoltăm alături de statele UE”, a punctat Dumitru Alaiba.

CITEȘTE ȘI: Criza actuală, o șansă de transformare economică, afirmă premierul Dorin Recean

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA