Biroului Politici pentru Reintegrare constată cu neliniște intensificarea retoricii și acțiunilor anti-moldovenești ale Moscovei și Tiraspolului din ultimele zile. Experții afirmă că există suspiciuni precum că se urmărește un scenariu de destabilizare a situației din țară, de defăimare a autorităților constituționale și de diseminare a fricii și nesiguranței în rândul cetățenilor.
Comentariul Biroului Politici pentru Reintegrare vine ca urmare a declarațiilor ce contravin realității făcute astăzi de liderul separatist de la Tiraspol. Într-o adresare către cetățenii din stânga Nistrului, acesta a negat că ar fi primit propuneri de sprijin din partea Chișinăului, în contextul crizei energetice cu care se confruntă regiunea transnistreană.
„În prezent, circulă multe informații care pretind că Moldova dorește să ne ajute, dar noi refuzăm ajutorul. Toate acestea sunt minciuni. Până în acest moment, nu a existat nicio propunere oficială din partea Moldovei sau a altor state cu privire la oferirea de ajutor. Nu există astfel de oferte”, a declarat Krasnoselski.
În acest context, Biroul Politici pentru Reintegrare reiterează că autoritățile de la Chișinău au transmis propuneri către Tiraspol, în care Guvernul Republicii Moldova și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini cetățenii din stânga Nistrului și de a stabili un mecanism de dialog în acest scop.
„Ținem să specificăm că, contrar afirmațiilor făcute de Vadim Krasnoselski, Chișinăul a venit cu propuneri, inclusiv adresări în scris, către Tiraspol, în care se specifica clar disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova de a-și ajuta cetățenii din raionale de est și de a stabili un mecanism de dialog cu cei din Tiraspol în acest sens. Răspunsul a fost unul de respingere totală a acestor oferte”, se arată în comentariul BPR.
Mai mult, Krasnoselski nu a evitat încă o dată să aducă acuzații Chișinăului, afirmând că rezultatul întreruperii livrării de gaze către regiunea transnistreană de către Moscova este o consecință a neplății datoriilor companiei MoldovaGaz către Gazprom.
Tot astăzi, Ambasada Federației Ruse la Chișinău într-un comunicat a declarat că responsabil de situația din estul țării ar fi guvernul moldovean.
Reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare (BPR) au răspuns acuzațiilor, afirmând că, spre deosebire de cele susținute atât de Tiraspol, cât și de reprezentanța diplomatică rusă, Chișinăul nu a sistat livrările de gaz către regiunea transnistreană și nici nu a anulat contractul cu „Gazprom”, care rămâne valabil până în septembrie 2026. De asemenea, afirmația privind încetarea tranzitului de gaz prin Ucraina este considerată un pretext fals, având în vedere că există posibilitatea utilizării gazoductului transbalcanic pentru livrări.
„Reamintim că malul drept nu consumă gaz importat din Federația Rusă, iar evocarea pretinsei datorii a Chișinăului față de concernul rus este neavenită. Altminteri, nici ,,Gazprom” și nici Ambasada Federației Ruse nu fac nicio referință la datoria de circa 11 miliarde de dolari SUA acumulată în mod fraudulos de-a lungul anilor în stânga Nistrului, însă speculează o pretinsă datorie de 15 ori mai mică a companiei ,,Moldovagaz” pentru a priva consumatorii din raioanele de est ale țării de gaz și energie electrică în toiul iernii. Responsabilitatea pentru situația creată în raioanele est ale țării se datorează în totalitate jocurilor geopolitice tot mai periculoase și necinstite ale Moscovei, care prin aceste acțiuni pun la îndoială rolul de mediator și garant al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană”, se arată în comentariul Biroului.