PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au semnat acordul pentru funcționarea coaliției, după ce au ajuns la un consens privind viitorul guvern și componența cabinetului guvernamental. Liderii partidelor coaliției pro-europene au convenit și să aibă un candidat comun la președinție, în persoana lui Crin Antonescu. Decizia urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid.
Crin Antonescu este cunoscut drept unul dintre co-autorii tentativei de lovitură de stat din 2012, scrie G4media. Atunci, Uniunea Socială Liberală (USL) condusă de Antonescu, Victor Ponta și Dan Voiculescu a schimbat toată conducerea statului și a vrut să-l demită pe președintele Traian Băsescu, fiind împiedicați de aliații occidentali și de faptul că referendumul de demitere nu a făcut cvorumul. De remarcat că el nu a obținut anul trecut niciun venit, după cum arată declarația de avere a soției sale. De altfel, în ultimii zece ani el nu a mai avut nici un job cunoscut publicului.
Crin Antonescu a fost președinte interimar al României în vara anului 2012, între momentul suspendării lui Traian Băsescu de către parlamentarii USL și revenirea acestuia în funcție ca urmare a invalidării referendumului de demitere.
De meserie profesor de istorie, Crin Antonescu a câștigat șefia PNL în 2009. În 2010 a devenit unul dintre inițiatorii și liderii USL. Imediat ce a preluat șefia guvernului prin Victor Ponta, USL a schimbat șefii principalelor instituții (Senat, Camera Deputaților, Avocatul Poporului), a schimbat legi și regulamente astfel încât să poată răsturna regimul Băsescu.
După eșecul tentativei de răsturnare a lui Traian Băsescu, Crin Antonescu a pierdut în condiții niciodată explicate șefia PNL în favoarea lui Klaus Iohannis în 2014. El s-a retras practic din viața publică timp de zece ani. O mare parte a timpului a petrecut-o la Bruxelles alături de soția sa, Adina Vălean, cât timp aceasta a fost comisar european.
Tot astăzi, urmează să fie anunțat și numele noului premier, de către Klaus Iohannis, urmând ca noul Guvern să fie investit.
La palatul Victoria vor fi trei vicepremieri: Marian Neacșu, Cătălin Predoiu și Tánczos Barna. PSD ia opt portofolii, PNL șase, însă cele cu bani au fost date UDMR. Este vorba despre ministerele Dezvoltării și al Finanțelor. În acest cabinet, Justiția revine social-democraților.