Atenție la condițiile de păstrare a peștelui! ANSA avertizează asupra riscurilor alimentare

Peștele și produsele din pește se pot altera foarte repede și provoca riscuri pentru sănătate, dacă nu sunt păstrate în condiții riguroase. Avertismentul vine din partea specialiștilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în contextul sărbătorilor de iarnă, când în meniu peștele ocupă poziții de top.

Specialiștii vin cu recomandări pentru consumatori atunci când aleg PEȘTE VIU, îndemnându-i să fie atenți la următoarele semne:

– semnele de vitalitate;

– tegument: să fie de culoare vie, cu pigment lucios;

– ochii: să fie puțin ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect    transparentă;

– branhiile: să fie de culoare roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără  miros și mucozități;

– solzii: să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;

– musculatura: să fie elastică, cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.

Totodată, ANSA atrage atenția asupra faptului că peștele viu se expune la vânzare DOAR în containere cu apă limpede și curată, dotată cu dispozitive speciale pentru asigurarea cu oxigenul necesar.

Atunci când optează pentru PEȘTE CONGELAT, consumatorii trebuie să țină cont de următoarele reguli:

– temperatura de păstrare să nu fie mai mică de minus -18 °C;

– aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea  calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu;

– după decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine  atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine.

– înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic,   

– nu este permisă expunerea spre comercializare a produselor de pește congelate cu acumulări  de gheaţă în exces sau cu glazura de gheaţă discontinuă, netransparentă şi cu aspect  murdar!

În cazul peștelui conservat, consumatorilor li se aduce la cunoștință că produsul trebuie să fie ambalat în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, ermetic închise, nebombate, nedeformate, fără semne de rugină și urme de sulfură de fier.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA