Peste 1300 de evenimente care au drept scop combaterea violenței pe criterii de gen au fost organizate în toată țara, în cadrul campaniei „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”. Scopul campaniei este de a atrage atenția publicului asupra acestei probleme și de a motiva victimele violenței să solicite ajutor.
”Anul ăsta s-organizat 1300 de evenimente per toată țară, un număr record aș zice eu. Și asta de notă – implicarea fiecăruia și atâta societății civile cât și a instituțiilor de stat, ca să sensibilizeze opinia cetățenilor la acest aspect și astăzi este un eveniment de totalizare să zicem așa că este data de 9 și mâine s-încheie campanie”, Viorica Țimbalari, directoarea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combatere a Violenței în Familie
Arta este una dintre metodele de luptă împotriva violenței, consideră artista Victoria Peev. Pe parcursul campaniei, lucrările ei au fost expuse în diferite colțuri ale țării.
„Aceste sculpturi reprezintă arta conceptuală, care de fapt este o punte care conectează publicul cu problema. Anual, campania durează 16 zile și, de fapt, s-au creat 16 sculpturi și în spatele la fiecare sculptură este o istorie a femeii reale care a reușit să depășească, să facă acest pas, să fie susținută”, Victoria Peev, specialist în arte plastice aplicate.
Datorită mediatizării constante a problemei violenței pe criterii de gen, în ultimii ani tot mai multe victime se adresează autorităților după ajutor, afirmă Alexandru Bejan, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției.
„Pe parcursul ultimilor ani, noi înregistrăm o creștere a numărului de astfel de infracțiuni. Doar la 11 luni ale anului curent, avem puțin peste 1500 astfel de infracțiuni. Cu regret, sunt și victimele care au decedat în urma aplicării violenței. Ceea ce urmărim noi este că numărul este într-o continuă creștere”, Alexandru Bejan, șef adjunct al IGP.
Reprezentanta UN Women în Moldova, Dominika Stojanoska, susține că în acest an campania „16 Zile de Activism Împotriva Violenței pe Bază de Gen” a atras atenția publică asupra problemei.
„Anul acesta am avut un feedback considerabil din partea multor persoane care au distribuit informații. Am primit și reacții de la unele femei care au citit aceste povești, s-au recunoscut în ele și au realizat că trec prin diferite forme de violență. Principalul nostru obiectiv este să prevenim violența, dar și să creștem conștientizarea că aceasta este o crimă și nu poate fi justificată”, Dominika Stojanoska, reprezentant UN Women în Moldova.
Misiunile diplomatice ale țărilor partenere ale Moldovei, inclusiv ambasadori au participat activ la campanie. Aceștia speră că eforturile de combatere a violenței pe criterii de gen nu se vor încheia odată cu finalizarea campaniei.
„În aceste 16 zile, am remarcat eforturi incredibile din partea universităților, Guvernului, societății civile, oamenilor de cultură. Aceștia chiar au scos în evidență problema și sper că vor continua să facă acest lucru, nu doar pe parcursul acestor 16 zile, ci pe tot parcursul anului”, Katarina Fried, ambasadoarea Suediei în Moldova.
Campania „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” a fost lansată pe 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, și se va încheia pe 10 decembrie, când este marcată Ziua Drepturilor Omului.