Parchetul General din România s-a autosesizat în urma desecretizării documentelor prezentate în ședința CSAT din 28 noiembrie, care relevă posibile infracțiuni legate de primul tur al alegerilor prezidențiale. Printre acuzații se numără coruperea alegătorilor, influențarea votului și spălarea de bani.
Potrivit procurorilor, documentele desecretizate de către președintele Klaus Iohannis indică posibile încălcări ale legislației electorale. Printre metodele investigate se numără coruperea alegătorilor, inclusiv prin campanii agresive desfășurate pe rețelele sociale, cu scopul de a influența votul în favoarea unui anumit candidat. De asemenea, ancheta se concentrează asupra finanțării ilegale a campaniei electorale a lui Călin Georgescu, pentru care s-ar fi utilizat peste un milion de euro, bani a căror proveniență nu poate fi justificată. Oficial, Georgescu a declarat 0 lei cheltuiți în campania sa electorală.
În plus, se investighează utilizarea a aproximativ 25.000 de conturi false în mediul online, create cu scopul de a manipula opiniile alegătorilor. De asemenea, Parchetul General a sesizat DIICOT pentru a analiza documentele și pentru a verifica dacă există elemente care indică un posibil grup infracțional organizat sau alte infracțiuni informatice.
Un alt aspect grav vizează cele 85.000 de atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale, provenite din 35 de țări, în ziua alegerilor. Aceste atacuri au avut potențialul de a afecta corectitudinea procesului electoral.