În perioada rece a anului, animalele și păsările din curți sau ferme trebuie întreținute în condiții în care le este protejată sănătatea. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate responsabilă de monitorizarea bunăstării animalelor, vine cu recomandări în acest sens pentru proprietarii viețuitoarelor.
Potrivit specialiștilor, pe timp de iarnă, adăposturile trebuie amenajate astfel încât animalele să aibă acces liber atât în încăperi, cât și în afara lor;
De asemenea, animalele trebuie adăpostite și protejate de curenții puternici de aer rece și precipitații, fără a fi închise ermetic în grajduri, cu aer proaspăt prin ventilație.
„Umiditatea aerului trebuie menținută în limita 65-75%, iar aceasta se obține prin evacuarea zilnică a dejecțiilor și aplicarea așternutului uscat (paie, rumeguș etc.). Pentru porcine, un strat de așternut gros care săi ajute să-și mențin căldura”, afirmă specialiștii.
Adăpatul animalelor se face la discreție și cu apă proaspătă, dar caldă. De asemenea, acdestea trebuie asigurate cu cantități suficiente de hrănă corespunzătoare.
„Cantitatea de hrană trebuie să fie suficientă pentru asigurarea necesităților fiziologice ale animalului, asigurarea producției obținute, plus un adaos de până la 10%. Se administrează o cantitate mai mare de concentrate, din care prevalează boabele de porumb, deoarece acestea conțin un nivel sporit de energie metabolică”, menționează reprezentanții Agenției.
ANSA recomandă să fie evitată transportarea animalelor în condiții meteo cu temperaturi foarte scăzute, cu vânt puternic sau căderi masive de zăpadă.
Totodată, în situația în care, din cauza intemperiilor, se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, proprietarii sunt obligați să anunțe de urgență Primăria sau Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor din regiune, pentru a fi luate măsurile necesare.