Procurorii suspendați în urma începerii urmăririi penale vor avea posibilitatea să se angajeze în sectorul public sau privat, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie examinat de plenul Parlamentului. Inițiativa legislativă a fost avizată de Comisia juridică, numiri și imunități și propusă spre adoptare.
Proiectul, elaborat de Ministerul Justiției, vine în urma unei hotărâri a Curții Constituționale care vizează regimul de suspendare a procurorilor în astfel de situații. Acesta prevede că procurorii suspendați pot desfășura activități în domenii care nu au legătură directă sau indirectă cu atribuțiile funcției lor.
Reglementări suplimentare
-Perioada suspendării din funcție nu va fi considerată vechime în funcția de procuror, dar se va include în calculul vechimii generale în muncă.
-Activitatea desfășurată pe perioada suspendării nu trebuie să prejudicieze prestigiul și reputația Procuraturii.
Situația actuală
Conform legislației în vigoare, procurorii nu pot deține alte funcții publice sau private și nu pot desfășura activități remunerate sau neremunerate, cu excepția celor didactice, științifice sau în organele colegiale ale instituțiilor publice.
Propunerea legislativă prevede ca noile reglementări să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.