Ministerul Educației propune interzicerea telefoanelor mobile în timpul orelor. Proiectul, susținut de Guvern

Ministrul Educației, Dan Perciun, în cadrul ședinței de Guvern, a propus o modificare importantă la Codul Educației și anume prin interzicerea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor de curs. Demnitarul a explicat că această măsură vine ca răspuns la mai multe solicitări.

La solicitarea părinților, a cadrelor didactice, dar totodată, în baza studiilor internaționale și a practicii mai multor țări, se propune interzicerea telefoanelor mobile în cadrul lecțiilor. Prin ordinul ministrului urmează să fie aprobat un Regulament care să descrie procedural cum se se va gestiona această situație”, a spus Dan Perciun.

Potrivit ministrului, măsura este susținută de cetățeni, potrivit unui sondaj recent, desfășurat pe un eșantion de peste 7.000 de respondenți. Rezultatele indică că majoritatea covârșitoare sprijină interzicerea telefoanelor mobile în cadrul lecțiilor.

Proiectul a fost susținut și de Cabinetul de miniștri.

Această inițiativă își propune să contribuie la creșterea atenției elevilor și la îmbunătățirea procesului educațional.

Organizația Națiunilor Unite a citat într-un raport rezultatele unui studiu, care constată că în țările în care a fost restricționată utilizarea telefoanelor mobile sau a altor echipamente de comunicații electronice s-au îmbunătățit rezultatele școlare ale elevilor. Aceasta ar fi una din cauzele că tot mai multe țări vin cu inițiativa de interzicere a utilizării telefoanelor mobile sau a altor echipamente de comunicații electronice de către elev în instituții de învățământ, fără permisiunea cadrelor didactice”, se arată în Nota de fundamentare la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului Educației.

Anterior, ministrul Educației a declarat că proiectul prevede și sancțiuni pentru elevii care vor încălca regula și vor folosi telefoanele mobile în timpul orelor.

”Sunt aceleași modalități de sancționare ca și pentru orice abatere disciplinară de la atenționare până la eventuala îndepărtare de la ore. Dar nu cred că o să ajungem până acolo, vorbim totuși de o abatere minoră. O să fie nevoie de mai multe discuții din partea profesorilor, din partea diriginților”, a menționat atunci Dan Perciun.

Ministrul a mai remarcat că măsura deja este pusă în practică în unele instituții de învățământ din țară, care au inclus această interdicție în regulamentele interne.

Această practică deja există în Republica Moldova. Instituțiile de învățământ puteau prin decizie proprie să adopte asemenea regementări, dar am avut nenumărate solicitări din partea lor pentru a întări această practică să existe și o reglementare legală. Și asta este una din modificările care se operează astăzi”, a explicat Dan Perciun.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA