Administraţia preşedintelui Joe Biden a ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în adâncimea teritoriului rus, au declarat duminică pentru Reuters trei surse familiarizate cu această problemă, ceea ce pare a fi o schimbare semnificativă a politicii SUA faţă de războiul dus de Rusia în Ucraina, transmite Agerpres.
Ucraina intenţionează să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare, au declarat sursele, fără a dezvălui detalii din cauza preocupărilor legate de securitatea operaţională.
Casa Albă a refuzat să comenteze această informaţie.
Decizia SUA, cu aproape două luni înainte ca preşedintele ales Donald Trump să-şi preia mandatul la 20 ianuarie, vine după luni de insistenţe din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a permite armatei ucrainene să folosească arme americane pentru a lovi ţinte militare ruseşti departe de graniţa sa.
Schimbarea poziţiei Washingtonului urmează desfăşurării de către Rusia a unor trupe terestre nord-coreene pentru a-şi suplimenta propriile forţe, evoluţie care a provocat îngrijorare la Washington şi Kiev.
Primele lovituri în adâncime vor fi efectuate probabil cu rachete ATACMS, care au o rază de acţiune de până la 190 mile (306 km), potrivit surselor citate de Reuters.
În timp ce unii oficiali americani şi-au exprimat scepticismul cu privire la faptul că autorizarea acestor atacuri va schimba cursul actual al războiului, decizia ar putea ajuta Ucraina într-un moment în care forţele ruse câştigă teren şi ar putea pune Kievul într-o poziţie de negociere mai bună când şi dacă vor avea loc convorbiri pentru încetarea focului.
Nu este clar dacă Trump va reveni asupra deciziei lui Biden atunci când va prelua mandatul.
Trump a criticat mult timp amploarea ajutorului financiar şi militar al SUA pentru Ucraina şi a promis să pună capăt rapid războiului, fără a explica cum.
Cu toate acestea, unii republicani din Congres l-au îndemnat pe Biden să flexibilizeze regulile privind modul în care Ucraina poate utiliza armele furnizate de SUA.
Rusia a avertizat că ar considera orice decizie de flexibilizare a limitelor impuse utilizării armelor americane de către Ucraina drept o escaladare majoră.
În opinia șefului diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, autorizarea dată de Washington Kievului de a lovi teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune este „un limbaj pe care (preşedintele rus Vladimir) Putin îl înţelege”.
„La intrarea trupelor nord-coreene în război şi la atacul masiv cu rachete ruseşti, preşedintele (american Joe) Biden a răspuns cu un limbaj pe care Vladimir Putin îl înţelege„, a afirmat Radoslaw Sikorski pe platforma X.
Potrivit ministrului polonez, „victima unei agresiuni are dreptul să se apere„.
Membră a Uniunii Europene şi NATO şi vecină directă a Ucrainei, Polonia rămâne un susţinător ferm al Kievului de la agresiunea rusă, lansată acum aproape o mie de zile.
Reţeaua energetică ucraineană, deja foarte fragilă, a fost vizată duminică dimineaţa de unul dintre cele mai intense atacuri ruseşti din ultimele luni, atacuri care au făcut nouă morţi şi aproximativ 20 de răniţi în toată ţara, potrivit autorităţilor locale.