Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică vin cu o serie de reguli pentru prevenirea diabetului zaharat și pentru a evita complicațiile în cazul celor care suferă de această afecțiune.
Recomandările sunt propuse în contextul Zilei mondiale a diabetului, marcată astăzi, 14 noiembrie.
Printre regulile de bază se numără alimentația variată și echilibrată.
De asemenea, un loc prioritar în acest set îl ocupă practicarea activităților fizice, precum mersul pe jos, alergatul, ciclismul.
Medicii îndeamnă populația să renunțe la fumat și să reducă consumul de alcool.
Totodată, este extrem de importantă respectarea unui regim optim de muncă și odihnă, dar și evitarea stresului.
„Țineți sub control tensiunea arterială și colesterolul din sânge, gestionați nivelul de zahăr în sânge”, îndeamnă specialiștii.
În cazul în care apar semne precum sete excesivă, urinare frecventă, scădere în greutate inexplicabilă, răni cu vindecare lentă, vedere încețoșată și lipsă de energie – medicii atenționează că acestea reprezintă un SEMNAL clar că este necesară adresarea la medic.
Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină, sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață activă, dacă își pot gestiona boala.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2023 peste 135 de mii de oameni aveau diabet zaharat.
În Republica Moldova pacienții cu diabet zaharat au acces gratuit la 14 denumiri comune internaționale de medicamente, în diverse forme farmaceutice și doze, inclusiv analogi de insulină și medicamente pentru prevenirea complicațiilor.
Potrivit estimărilor, boala ar putea afecta 1,3 miliarde de oameni până în 2050. La nivel mondial, în prezent, 1 din 10 adulți trăiește cu diabet zaharat.