Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie au fost declarate valabile, iar procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 3 noiembrie a fost aprobat, anunță Comisia Electorală Centrală.
„1 701 333 de alegători au primit buletine de vot, iar 1 701 284 de alegători au participat la votare”, au constatat reprezentanții CEC.
Din numărul total de 1 680 569 de voturi valabil exprimate, pentru concurentul electoral Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic ,,Partidul Acțiune și Solidaritate” au votat 930 139 de persoane, iar pentru concurentul electoral Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova” – 750 430 de persoane.
Prin urmare, Maia Sandu, care a obținut cel mai mare număr de voturi în turul doi de scrutin, a fost a declarată concurent electoral ales.
Membrii CEC au aprobat și Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. Acesta cuprinde o descriere exhaustivă a activităților de pregătire, organizare și desfășurare a scrutinului prezidențial.
Raportul va fi prezentat Curţii Constituţionale împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor
Curtea Constituțională urmează să confirme sau să infirme, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC.