Comunitatea medicală cere eliberarea medicului din Bălți condamnat la închisoare

Condamnarea la închisoare a medicului chirurg-urolog Serghei Cozub din Bălți a stârnit reacții în comunitatea medicală, dar și printre pacienții doctorului. Aceștia condamnă încătușarea medicului  în sala de judecată și privarea acestuia de libertate pentru doi ani.

Pentru a-și exprima solidaritatea, lucrătorii medicali de la Spitalul Clinic Bălți și comunitatea medicală din municipiul Bălți au ieșit astăzi la un protest de susținere, cerând eliberarea doctorului.

,,Eu în 40 de ani de chirurgie nu am văzut niciun medic care ar fi vrut rău pacientului său. Nu există așa ceva. Arătați-mi o persoană.  Este un caz ieșit din comun, eu nu știu cum să numesc asemenea caz, când o persoană, un medic, să fie încătușată în sala de ședințe”.

„O stare de șoc pe care și astăzi cred că nu o putem depăși. Noaptea, vă spun sincer, mă trezesc și mă gândesc cum se poate așa ceva făcut cu un om. Eu, fiind, în postura mea îl știu pe el ca un doctor care este mai doctor ca alți doctori”.

„Eu îl cunosc de zece ani și despre el nu poți spune că este un medic care venea la muncă doar pentru bifă. El trăia, respira medicină pentru că era totul pentru el”.

,,Spre regret, erorile medicale nu lipsesc din această profesie și ele sunt înregistrate în toate țările unde este medicină, chiar și nivel înalt cu mult mai înalt ca-n Republica Moldova. Noi am pierdut mulți colegi în pandemie. Noi nu ne putem permite să pierdem doctori după gratii”.

Pe lângă ani de închisoare, doctorul are interdicția de a practica medicina timp de trei ani, precum și obligația de a plăti daune civile semnificative familiei victimei, de circa jumătate de milion de lei. Cu ochii în lacrimi, Dana Cozub, soția condamnatului, susține că el este nevinovat.

,,Au fost falsificate expertizele. Instanța a respins realizarea unei expertize independente. De ce? Pentru că dacă era făcută, sigur că el era imediat considerat nevinovat”, a spus Dana Cozub.

De cealaltă parte, Procuratura Generală susține că pedeapsa Curții de Apel Bălți este una corectă, aceasta fiind dictată după ce procurorii au contestat decizia instanței prin care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de probațiune de doi ani.

,,Procuratura consideră decizia drept legală și întemeiată. Totodată, decizia nu este una irevocabilă, astfel că persoana condamnată, cât și apărătorii săi sunt în drept să o conteste cu recurs la Curtea Supremă de Justiție”, a precizat Violina Moraru, purtător de cuvânt al Procuraturii Generale.

Procurorii spun că au probe care demonstrează că doctorul a acționat incorect în timpul internării polițistului, iar printre abaterile pe care le-ar fi admis se numără lipsa indicării în fișa medicală a pacientului ,,diagnosticul clinic la internare, diagnosticul pe etape, precum și preoperator exact, obiectiv, bazate pe rezultatele analizelor medicale”.

De asemenea, nu ar fi ,,descris diagnosticul clinic, necesitatea și volumul efectuării intervenției chirurgicale, manifestările maladiei, indicațiile și contraindicațiile intervenției, gradul de pregătire a pacientului pentru operație, planul și riscurile intervenției chirurgicale”.

Încălcările admise de medic au dus la ignorarea complicațiilor apărute la pacient care puteau și trebuiau să fie prevăzute, drept urmare pacientul a fost operat ceea ce a determinat răspândirea infecției, iar peste trei zile starea acestuia s-a înrăutățit, iar el a fost transferat la Institutul Medicină Urgentă din Chișinău, unde a decedat în data de 5 octombrie 20219.

Președintele Societății Urologilor din Republica Moldova, Emil Ceban, și-a exprimat îngrijorarea privind condamnarea la doi ani de închisoare a lui Serghei Cozub.

,,Solicităm autorităților judiciare examinarea minuțioasă și corectă a cazurilor privind prestarea serviciilor medicale și tratarea cu responsabilitate a cazurilor care vizează activitatea medicală. Actul medical este complex și plin de provocări, iar deciziile medicilor, chiar și cele luate cu maximă prudență și profesionalism, pot avea rezultate imprevizibile din cauza diversității condițiilor și reacțiilor individuale ale pacienților”, a menționat Emil Ceban.

Iar ministra Sănătății, Ala Nemerenco, crede că nu ,,era necesară încătușarea unui medic în sala de judecată, pentru a fi dus pe sus în penitenciar”.

,,El nu este criminal și nu poate fi tratat așa. El, ca și oricare alt cetățean, are dreptul la o justiție corectă, imparțială, plină de probe și antiprobe. De aceea trebuie să ne grăbim să ajungem în UE, acolo unde drepturile ne vor fi garantate în cea mai mare măsură. Decizia instanței pe cazul medicului Cozub Serghei e executorie, dar finală va fi cea a Curții Supreme. Solicităm tratarea acestui caz sensibil cu maximă atenție și oferirea dreptului medicului de a prezenta toate probele și expertizele necesare, inclusiv internaționale, nerefuzându-i-se dreptul la o justiție corectă. În caz contrar, vom mai înregistra un caz pierdut la CtEDO”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook

Sergiu Cozub, medic urolog și șef al Secției de urologie din cadrul al Spitalul Clinic Bălți, a fost condamnat la doi ani de pușcărie, fiind acuzat de malpraxis ce a cauzat moartea acum cinci ani a unui angajat Inspectoratului de Poliție Bălți, Vitalie Spatari. Sentința a fost dictată de Curtea de Apel Bălți și este definitivă și executorie, însă poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție. Inculpatul a fost încătușat în sala de judecată.

Vitalie Spatari avea 44 de ani. Acesta conducea Secția Urmărire Penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Bălți.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA