Muzeele din țară vor activa în baza unor prevederi noi. În acest sens, Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care reglementează noile reguli de funcționare a muzeelor pentru a asigura un grad mai înalt de protejare și valorificare a domeniului.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Culturii în comun cu specialiști din rețeaua muzeală din Republica Moldova.
„Scopul acestei inițiative este de a perfecționa cadrul legal în vederea protejării, salvgardării, valorificării și promovării patrimoniului cultural muzeal la nivel național și internațional”, precizează specialiștii.
În acest context, în legislație va fi introdusă noțiunea de muzeu virtual.
„Potrivit autorilor, va fi modificată noțiunea de „muzeu” și introdusă o nouă noțiune de „muzeu virtual” – instituție digitală care îndeplinește funcțiile sale prin expunerea și promovarea colecțiilor digitalizate în scopul educării și schimbului de cunoștințe și este accesat de către public prin intermediul conexiunii la internet, utilizând tehnologiile noi”, se atată în nota informativă a proiectului.
Principalele prevederi ale proiectului se referă la activitatea Ministerului Culturii, în calitate de autoritate responsabilă de protecția patrimoniului cultural național, precum și de ținerea evidenței muzeelor înregistrate în Registrul muzeelor din țară.
Un alt punct ține de faptul că prețurile și tarifele pentru serviciile oferite de muzeele publice vor fi stabilite de către instituții și aprobate de fondatorii acestora.
„Ghidajul în muzeele naționale va putea fi efectuat de către angajații instituțiilor sau de către ghizi externi. Aceștia vor desfășura tururile ghidate doar în baza acreditării”, se mai arată în proiect.
Normelor de acreditare a ghizilor de asemenea vor fi elaborate de Ministerul Culturii.
În Republica Moldova oficial sunt înregistrate 132 de muzee.