VIDEO Cozi la Direcțiile de Asistență Socială din Capitală. Pensionarii, ajutați să depună cereri pentru compensații

Pensionarii au făcut cozi la Direcțiile de Asistență Socială din Capitală pentru a depune cereri de obținere a compensațiilor pentru sezonul rece, după ce autoritățile au dat startul programului „Ajutor la contor”. Potrivit Direcției Generale de Asistență Medicală și Socială, zilnic sunt înregistrați peste două mii de oameni care solicită ajutor.

În doar două zile, la Direcția de Asistență Socială a sectorului Râșcani din Capitală au fost depuse 700 de cereri. Iar pentru a face față fluxului mare de oameni, în ajutor au venit echipele mobile ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

– Nu aveți credit pe apartament?
– Nu.
– Vă încălziți cu încălzire centralizată?
– Da”.

Valentina Pîslari este la pensie din 2006. Femeia spune că, după 40 de ani de muncă, primește o pensie de 2.700 de lei și cu greu face față cheltuielilor pentru utilități în sezonul rece.

„Este foarte important, altfel nu putem să trăim cu așa pensie. Eu economisesc, că altfel nu o să mă răsplătesc și o să rămân cu datorii. Stau îmbrăcată, fiindcă e frig, conductele sunt reci, nuștiu anul acesta cum o să fie. Și anul trecut erau reci, iar suma venea enormă. Pe jumătate de noiembrie am plătit 900 de lei. Era foarte mult”.

„Pensia nu e prea mare, 2.777 lei,  și nu o să ne descurcăm fără oleacă de ajutor. – Anul trecut ați primit? – Am avut, mulțumesc, m-am descurcat. –  Stați de mult timp în rând? -Nu, de jumate de oră, mai mult nu”.

„Ne-a fost totdeauna greu cu 2700 pensie, greu, am plătit până în luna iulie câte oleacă. – Anul acesta credeți că veți primi mai mult? – Nu știu”.

În ziua de azi e tot mai greu, e scump și mulțumim foarte mult că ne dau ajutoarele acestea. Dar ar fi de dorit, întrucât mergem spre Europa, să fie un monitor ca să ne înregistrăm, să ne așezăm, să fie un scaun. Sunt oameni care nu pot de picioare, bolnavi, mulțumim că ne dă, dar trebuie să ofere și niște condiții”.

Unii solicitanți de compensații sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile au renunțat să includă ajutorul în facturi și îl vor oferi în bani. Oamenii spun că vor fi nevoiți să stea în rând după bani la oficiile poștale.

Se duceau banii unde erau destinați, dar așa oricare om, poate are necesități mai mari, și îi folosește în altă parte și rămâne tot cu datorii. Am așa o grijă că o să fie mai complicat. – Aveți card sau veți merge la poștă? – Nu am card. – DVS o să stați în rând și la poștă? -Da, și mai stau cu gândul să nu primesc banii aceștia”.

Persoanele care nu se pot deplasa la Direcția de Asistență Socială pentru a depune cererea, pot solicita asistentul social la domiciliu. La Direcția de Asistență Socială a sectorului Râșcani, în decurs de două zile, trei persoane au solicitat echipa mobilă pentru a înregistra cererea de compensație.

În cadrul Direcției vin și se deservesc persoanele vulnerabile, pensionarii, persoanele încadrate în gradul de dizabilitate. La înregistrarea cererilor se aproprie persoanele care nu au acces la internet și necesită ajutor. Banii se vor ridica la oficiul poștal pentru persoanele care nu dețin card bancar, cei care au carduri bancare, persoanele care obțin venituri din partea Casei Naționale vor primi automat banii pe card”, spune Maria Pitușcan, specialist principal Direcția Asistență Socială sectorul Rîșcani.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, afirmă că, pentru a facilita procesul de înregistrare, angajații direcțiilor de asistență socială vor lucra peste program și în zilele de odihnă în anumite localități, unde există o cerere foarte mare.

Rugămintea mea este să nu ne stresăm în primele zile și să stăm foarte mult la coadă, avem suficient timp, ultimii doi ani a arătat că reușim să îi înscriem, cu calm și grijă unul față de altul pe toți îi vom înscrie în program. Noi am detașat echipe mobile de la minister să ajutăm colegii noștri din municipalitate, avem un ghișeu și la minister unde cetățenii pot să se înregistreze intervenim acolo unde se creează aceste rânduri”, a explicat ministrulMuncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Beneficiarii care vor folosi ajutorul bănesc în alte scopuri decât cele destinate pentru plata facturilor riscă să rămână fără compensații, susține ministrul.

Noi avem în cadrul programului anumite măsuri prin care putem gestiona aceste riscuri. Spre exemplu noi lunar primim informații de la furnizorii de energie și dacă anumiți cetățeni nu achită factura, noi putem întrerupe plata compensaților, aceasta este o metodă prin care putem să gestionăm anumite riscuri”, menționează Alexei Buzu.

Alexei Buzu a mai precizat că în acest an, nu va fi atribuit grad de vulnerabilitate, sistemul va stabili individual compensația pentru fiecare gospodărie, în funcție de venit, numărul membrilor familiei sau statutul acestora.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA