Circa 40 de cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, înregistrate într-o perioadă scurtă

Pe parcursul lunii octombrie, dar în câteva zile din noiembrie, pe teritoriul țării au fost înregistrate 36 de cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon, cele mai multe fiind raportate în zona centrală a republicii.

În această perioadă au avut de suferit 27 maturi și 9 copii, precizează Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.
Cel mai frecvent a fost solicitată intervenția ambulanței pentru pacienții intoxicați cu monoxid de carbon din centrul țării – 22 cazuri, dintre care 12 în mun. Chișinău, la nord – 8 cazuri și 6 la sud. După acordarea asistenței medicale urgente prespitalicești, la spital au fost transportați 26 de pacienți, dintre care 18 adulți și 8 copii la instituțiile medicale spitalicești din țară pentru tratament corespunzător”, comunciă CNAMUP.
Potrivit specialiștilor, intoxicația cu monoxid de carbon (CO) este o urgență medicală gravă care apare atunci când monoxidul de carbon se acumulează în sânge, împiedicând transportul oxigenului către țesuturi și organe.
ATENȚIE! Monoxidul de carbon este un gaz inodor, incolor și insipid, care poate fi produs în urma arderii incomplete a combustibililor precum gazul natural, lemnul, cărbunele sau benzina
Printre cele mai frecvente CAUZE care duc la intoxicații se numără:
  • Arderea incompletă a combustibililor în sobe, șeminee, boilere defecte sau autoturisme.
  •  Expunerea în spații închise cu ventilație insuficientă.
  •  Scurgeri de gaze de la aparate de încălzire defecte.
Cetățenii sunt îndemnați să acorde atenție deosebită SIMPTOMElor  intoxicației care poate fi de trei tipuri, în funcție de intensitatea expunerii:
  •  Ușoară, caracterizată prin cefalee, amețeli, greață, oboseală.
  •  Moderată, care se definește prin durere toracică, confuzie, vedere încețoșată, tahicardie.
  •  Severă, care poate duce la pierderea cunoștinței, convulsii, aritmii, insuficiență respiratorie și chiar moarte.
Medicii îndeamnă populația să manifeste responsabilitate şi vigilenţă în exploatarea sistemelor de încălzire cu gaze, mai cu seamă verificarea în mod regulat a sobelor pentru a evita situațiile de risc.
 În caz de expunere la monoxid de carbon, se recomandă ventilarea imediată a spațiilor, evacuarea persoanele expuse.
În caz de urgență, apelați la numărul de urgență 112!

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA