Experții, despre reacția Rusiei cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Reacția Rusiei cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale din țara noastră reprezintă o insultă la adresa moldovenilor. De această părere sunt mai mulți experți dinRepublica Moldova.

Într-un comentariu pentru ONE TV, Valeriu Pașa, președintele asociației WatchDog, a menționat că aceste declarații sunt o ofensă adusă tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent pe cine au votat.

Kremlinul este ultimul pe fața pământului care ar putea să dea lecții de democrație. Mai ales în privința alegerilor, pentru că în acea țară nu există nici alegeri libere și corecte, ele pur și simplu se falsifică, nu există libertate de exprimare. Toată opoziția este băgată la închisoare, toată presa este subjugată și distrusă. Respectiv trebuie să o tratăm ca o lipsă totală de orice respect”, a menționat Valeriu Pașa.

Retorica Kremlinului privind legitimitatea votului diasporei este similară cu cea a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, al cărui candidat a pierdut alegerile prezidențiale. Valeriu Pașa califică aceste afirmații drept un non-sens, subliniind că diaspora joacă un rol esențial în susținerea economiei țării.

Diaspora este parte componentă din Republica Moldova. Acești oameni vina aici, investesc, transmit bani, întrețin această țară. 30/40% din economia Republicii Moldova există datorită remitențelor și banilor aduși acasă de diasporă. Este un non-sens absolut să pui sub semnul întrebării voturile acestor oameni. Este, repet încă odată o insultă”, spune Trump.

Și purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe, Maria Zaharova a spus că alegerile din Moldova au fost „cele mai nedemocratice din istoria țării”.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău, Vadim Pistrinciuc, afirmă că Rusia nu poate recunoaște alegerile, deoarece a investit prea multe resurse pentru a influența procesul electoral din țară.

Când dumneaei spune așa ceva, dumneaei promovează tot foarte multe falsuri, asta este un compliment, pentru noi. Ei tot timpul spun că nu bombardează orașe, nu bombardează spitale, nu moare nimeni în acolo, că ucrainenii se bombardează singuri. Dar, realitatea de fapt est alta. Asta înseamnă că Federația Rusă a avut o pierdere tactică, spun tactică deoarece nimeni nu trebuie să se relaxeze. Ei încearcă deja, ceea ce fac și în alte părți să creeze realități paralele”, Vadim Pistrinciuc, director executor Institutul pentru Inițiative Strategice.

Țara noastră va trebui să facă față în continuare interferențelor din partea Rusiei în procesele electorale, avertizează Pistrinciuc.

De azi înainte, deci, noi alegeri normale degrabă n-o să avem. Federația Rusă o să facă tot ce-i posibil ca să pună în pericol procesul electoral și democratic. Iată de ce va deveni o realitate, și la aceste alegeri și la următoarele. Totul va depinde foarte mult și de dinamica internă din Federația Rusă și când se va finaliza războiul. Aceste tehnologii foarte sofisticate de imixtiune vor fi folosite și în viitor”, spuneVadim Pistronciuc.

Potrivit rezultatelor finale, Maia Sandu a câştigat al doilea tur prezidenţial cu 55,35% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obţinut 44,65%.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA