Ajutorul guvernamental pentru plata facturilor din acest sezon rece va fi stabilit în mod individual pentru fiecare gospodărie, în funcție de anumite criterii.
În acest context, ministrul Muncii și Protecțiai Sociale a precizat cum va calculată compensația pentru persoanele care nu declară veniturile, precum și pentru familiile care au accesat credite ipotecare.
„Noi încercăm să vedem toate veniturile posibile. Dar avem situații când într-o gospodărie sunt persoane cu vârstă aptă de muncă, dar declară zero venituri. Atunci sistemul le impută, din oficiu, venitul echivalent cu salariul minim pe economie. Pentru că noi înțelegem că suntem, din păcate, în continuare într-o societate în care o parte din venituri sunt nedeclarate”, a explicat oficialul.
În cazul persoanelor care au luat credite pentru procurarea locuinței, la calcularea compensației sistemul va exclude plata lunară a creditului.
„Obținem datele de la cele patru birouri de credite, lunar pentru fiecare beneficiar, pentru a înțelege dacă există credite ipotecare și, într-un anumit plafon, care e impactul acestei analize. Suma care constituie creditul plătit de persoană se exclude. Până la un anumit punct aceste credite sunt luate în calcul, atunci când se calculează compensația”, a precizat Corina Ajder, secretar de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS).
Totodată, reprezentanții MMPS aduc la cunoștință că acordarea compensațiilor se efectuează conform unei scheme de comparație a veniturilor indicate în cereri cu cele deținute de bazele de date oficiale.
„În spatele platformei compensatii.gov.md, unde se completează cererea pentru compensații, stă un sistem informaționala foarte sofisticat și complex. Luăm acele date pe care oamenii le introduc în cereri, după care le analizăm prin prisma a peste 11 baze de date deținute atât de Guvern, cât și de actori privați cum sunt birourile de credit sau furnizorii de energie. Facem acest lucru pentru că vrem să înțelegem exact situația fiecărei gospodării și să înțelegem acest lucru în bază de cifre, date, informații verificate”, a menționat Corina Ajder.
În prezent, MMPS se află în perioada de colectare a cererilor, etapă care pentru luna curentă se va încheia la data de 28 noiembrie. Ulterior, începând cu 29 noiembrie, toate cererile depuse de consumatori vor fi analizate prin prisma datelor deținute de instituțiile care conțin date oficiale.
„Vom analiza veniturile indicate în cerere și le vom compara cu cele cunoscute de Serviciul Fiscal de Stat (SFS) despre fiecare gospodărie. Vom verifica atât veniturile salariale, veniturile lunare, dar și peste 20 de tipuri de venituri anuale, cum ar fi venituri din dividende, venituri din închirierea unor apartamente, veniturile obținute de persoane prin diverse tipuri de activități, plăți de tip royalty – o listă foarte lungă cu toate tipurile de venituri pe care le cunoaște SFS și vom trece fiecare persoană, fiecare gospodărie prin aceste filtre”, a comunicat secretarul de stat al Ministerului.
De asemenea, specialiștii anunță că au acces și la datele deținute de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), și de Agenția Servicii Publice
„Vom verifica valoarea pensiilor și indemnizațiilor de care beneficiază gospodăria. Ceea ce vrem să subliniem aici e că ceea ce ține de indemnizațiile pentru copii – indemnizația unică la naștere, de îngrijire a copiilor – acestea sunt verificate pentru a le exclude din venit. Asta înseamnă că nu se ține cont la calcularea veniturilor unei gospodării de valoarea acestor plăți. Adică familiile cu copii mici sunt favorizate la calcularea compensației. Verificăm și statutul de dizabilitate al fiecărei persoane. La ASP de asemenea avem o listă lungă de date pe care le verificăm pentru fiecare persoană Vedem dacă persoana e minor, fiindcă un număr mai mare de minori într-o gospodărie presupune și cheltuieli mai mari. De aceste lucruri se ține cont atunci când se stabilește compensația. Verificăm adresa, în baza IDNP, pentru ca persoana să nu figureze și în alte cereri”, a mai spus Corina Ajder.
Anterior, Alexei Buzu a anunțat că în sistemul de compensații există și interconexiune cu baza de date de la Poliția de Frontieră.
„Putem să facem interpelări ca să putem să vedem dacă persoanele declarate în cadrul gospodăriei se află pe teritoriul Republicii Moldova”, a precizat ministrul.
De menționat că în acest sezon, beneficiarii vor primi compensația pe cardul bancar sau la oficiile poștale, cu prezentarea buletinului de identitate.
„Plățile se vor acorda în acest an sub formă de bani, indiferent de tipul de energie utilizat. Beneficiarii își pot primi banii pe cardul social pe care-l dețin. În cazul persoanelor care doresc să beneficieze de bani pe un nou card, pe un nou cont, pe care-l preferă dintr-un motiv sau altul, au opțiunea să indice în cerere acel cont”, au mai precizat reprezentanții MMPS.
Platforma compensatii.gov.md este disponibilă din 4 noiembrie. Cetățenii sunt îndemnați să se înscrie în acest sistem pentru a primi compensații la energie pentru perioada sezonului rece 2024-2025, care include lunile noiembrie-martie.Pentru a beneficia de compensații, toți consumatorii trebuie să depună cerere, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în sistem anul trecut. Cererea poate fi depusă online, prin intermediul platformei compensatii.gov.md sau cu ajutorul registratorilor.
Pentru mai multe detalii sau precizări cu referire la acordarea compensațiilor, cetățenii sunt îndemnați să apeleze la linia verde 0 8000 5000, de luni până vineri de la 08:00 la 18:00 și sâmbătă de la 10:00 la 16:00.