Autoritățile din domeniul energetic sunt „pregătite pentru orice scenariu” în contextul expirării, la 1 ianuarie 2025, a contractului de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, în timpul prezentării proiectului Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul gazelor naturale și a Planului de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul gazelor naturale, elaborat de Ministerul Energiei.
„Am trecut prin câteva perioade de criză, am reacționat. Există și câteva documente la nivel european despre cum asta se face, inclusiv luând în calcul situația regională, cum sunt consultate aceste lucruri la nivel regional. Acum acest regulament și plan de acțiuni vine să reglementeze cum se instituie diferite nivele de criză, care sunt responsabilitățile instituțiilor, cum se analizează riscurile , inclusiv la nivel regional, cum luăm măsuri preventive, cum elaborăm scenarii diferite, planul de acțiuni, care sunt responsabilitățile fiecărei instituții, precum ANRE, CSE, Guvernul, Ministerul Energiei. Toate aceste lucruri sunt reglementate prin acest regulament. Iar planul de acțiuni propriu zis devine un document operativ de bază pentru lucrul CSE în caz dacă se materializează riscurile. Amintesc că noi deocamdată suntem în stare de alertă timpurie, dar avem un mecanism de monitorizare și vreau să asigur toți cetățenii că acest mecanism funcționează și că suntem pregătiți de orice scenariu”, a explicat ministrul.
Prin urmare, Regulamentul și Planul de Acțiuni pentru situații excepționale în sectorul gazelor naturale a fost aprobat unanim de Cabinetul de miniștri.
- situație de alertă timpurie
- situație de alertă
- situație de urgență.
„Regulamentul definește mecanismele de colaborare între întreprinderile din sectorul gazelor naturale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Ministerul Energiei și Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). În funcție de tipul și gravitatea crizei, instituțiile implicate vor activa măsuri specifice, menite să asigure continuitatea furnizării de gaze naturale în țara noastră”, se menționează în document.
Ministrul Energiei a mai spus că Moldovagaz și Gazprom discută posibilitatea furnizării de gaze prin alte rute, însă nu există încă certitudini legate de această opțiune din partea Gazprom.
„Discuțiile ce vizează tranzitul pe teritoriul Ucrainei după 1 ianuarie nu vizează doar Republica Moldova, vizează și țări ale UE. Nu există o claritate în acest sens, dar să spunem așa, există lucruri pe care noi le urmărim. De asta era necesară o discuție cu Gazproom, ca să înțelegem ei se pregătesc sau nu de un scenariu alternativ, pentru că noi nu ne dorim să ne trezim pe 31 decembrie și să ni se spună că o rută alternativă nu există și contractul nu este prelungit. Sigur că vom fi gata și pentru un scenariu de acest gen, dar nu este tocmai scenariul pe care ni-l dorim. De asta există această comunicare între Moldovagaz și Gazprom. Deocamdată nu este o claritate din partea Gazprom. În noiembrie urmează o perioadă în care vom ști dacă vor fi sau nu vor fi contractate capacitățile trimestriale pentru trimestrul întâi al anului 2025 pentru transport pe ruta transbalcanică . Dacă nu se face în noiembrie, atunci în decembrie este o posibilitate de a rezerva capacitățile lunare pe ruta transbalcanică. Deci, către acel moment va fi mult mai clar dacă Gazprom este pregătit sau nu să examineze ruta alternativă la modul serios”, a menționat Parlicov.
Amintim că acum câteva zile, ministrul Energiei a anunțat că Moldovagaz a făcut demersurile necesare către Gazprom pentru a înțelege dacă furnizorul rus este dispus să utilizeze o rută alternativă de livrare a gazelor naturale în cazul în care Ucraina nu va mai permite tranzitul pe teritoriul său, începând cu 1 ianuarie 2025, așa cum au anunțat autoritățile de la Kiev.