În ciuda faptului că regiunea separatistă este sub controlul ferm al statului agresor, care menține prezența trupelor în Transnistria, cetățenii moldoveni de acolo au demonstrat că simpatia față de Rusia începe să se diminueze, iar influența propagandei Moscovei slăbește. Un indicator al acestei tendințe este felul în care locuitorii din stânga Nistrului au votat la alegerile din 20 octombrie, scrie Deschide.md.
Astfel, din totalul de 15 526 de voturi, aproape o treime, sau 31,02%, au spus DA la referendumul privind integrarea R. Moldova în UE. Este vorba despre 4816 cetățeni din stânga Nistrului care au simțit pe propria piele ”beneficiile” lumii ruse și au decis că vor să-și vadă viitorul în familia națiunilor europene.
La alegerile prezidențiale, Maia Sandu a obținut un rezultat semnificativ în rândul alegătorilor din stânga Nistrului, ocupând locul doi în preferințele acestora. Peste un sfert dintre cetățenii din regiunea transnistreană, adică 4.037 de alegători, au ales să o susțină pe actuala președintă a Republicii Moldova. Primul loc a fost ocupat de candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, care a obținut 5.670 de voturi.
Comparativ, autonomia găgăuză, deși parte integrantă a Republicii Moldova și beneficiară a multiple proiecte de infrastructură, educație și cultură finanțate prin fonduri europene, a votat în majoritate împotriva aderării la Uniunea Europeană. Doar 5,16% (2.985) dintre alegătorii din autonomie au susținut integrarea în UE, iar președinta Maia Sandu a primit un sprijin și mai scăzut, fiind votată de doar 2,26% (1.415) dintre alegătorii găgăuzi.
Devine evident că cetățenii din regiunea transnistreană, ținuți în sărăcie lucie de regimul controlat de Moscova, au început să conștientizeze riscul reprezentat de Federația Rusă, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Mai mult, transnistrenii, care exportă majoritar în UE, simt deja pe propria piele beneficiile economice aduse de UE. Astfel, propaganda rusă nu mai este atât de eficientă asupra lor, spre deosebire de găgăuzii puternic rusificați, mai scrie sursa citată.