„Alegerile care vin sunt despre cum va trăi fiecare dintre noi”. Cum au decurs dezbaterile electorale

Candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, s-au întâlnit astăzi la o dezbatere electorală.

Primul discurs a fost susținut de Maia Sandu, în urma tragerii la sorți.

Referindu-se la contracandidatul său, Maia Sandu a declarat că acesta este „un cal troian și un om prin care alții vor să conducă Republica Moldova”. Aceasta și-a exprimat convingerea că niciun moldovean nu și-ar dori să fie condus de cei „care au furat statul și cetățenii”.

Dragi cetățeni, aș vrea ca azi, pe această scenă, să fie un candidat cu care să dezbat serios problemele și soluțiile pentru Moldova. Din păcate, pe această scenă avem un cal troian, un om prin care alții vor să conducă. Acum ei au găsi o fațadă după care se ascund ca să revină la putere și să controleze din nou resursele statului. Noi știm cine se ascunde în acest cal troian – Platon, Șor, Dodon – dar nu știm cine sunt ceilalți. Această dezbatere nu este despre mine și Alexandr Stoianoglo, această dezbatere este despre două alternative diferite de dezvoltare pentru țara noastră”, a declarat Maia Sandu.

Stoianoglo a negat că ar exista vreo legătură între el și personajele  menționate, îndemnând-o pe șefa statului „să renunțați la declarații false”.

Eu nu am și nu am avut nicio relație nici cu Platon, nici cu  Șor, nici cu alții despre care spuneți că stau în spatele meu. Eu voi crea o echipă de tehnocrați”, a declarat Stoianoglo.

În context, Maia Sandu i-a cerut lui Stoianoglo să ofere explicații ce țin de perioada în care acesta activa în calitate de procuror general al țării, și anume cu privire la eliberarea mai multor infractori și că niciunul dintre cei care sunt vinovați de furturile majore nu a fost sancționat.

În replică, Alexandr Stoianoglo a spus că el a fost „un procuror general exemplar”. Totodată, a declarat că anume în perioada sa de activitate au fost atrași la răspundere penală oameni care au fost implicați în furtul miliardului.

În 2021 au fost expediate în instanța de judecată cele mai multe dosare pe frauda bancară”, a răspuns Stoianoglo.

În cadrul dezbaterilor, Maia Sandu a reamintit că Igor Dodon și membrii PSRM au fost cei care l-au înaintat  pe Stoianoglo în calitate de candidat la funcția de președinte al țării. Referindu-se la relația dintre fostul șef al statului și Stoianoglo, Maia Sandu l-a întrebat dacă acesta își menține afirmația făcută anterior precum că în „kuliokul” dat de Plahotniuc lui Dodon erau bani.

Cu regret, confundați permanent atribuțiile președintelui și ale procurorului. Procurorii trebuie să investigheze dosarele penale. Dosarele penale nu pot fi pornite pe baza declarațiilor sau comenzilor politice. Se pornesc pe baza probelor suficiente și a bănuielilor rezonabile. Despre bani, nu este important dacă au fost sau nu bani, ci dacă dosarul a fost pornit ilegal. Toate acțiunile operative au fost făcute în afara procesului penal și nu pot fi folosite drept dovezi. Sunt sigur că la comanda Dumneavoastră dosarul a ajuns în instanța de judecată”, a răspuns Stoianoglo.

O altă întrebare adresată de șefa statului a fost cu referire la cetățenia României, deținută de ambii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, dar și despre perspectiva relațiilor cu statul român în concepția lui Alexandr Stoianoglo, care s-a pronunțat împotriva referendumului din 20 octombrie.
De ce credeți că Dumneavoastră trebuie să aveți beneficiile deținătorului de pașaport european, dar ceilalți oameni din Moldova nu trebuie să aibă acest drept?”, a întrebat Maia Sandu.
Alexandr Stoianoglo a declarat că este adept al UE, dar nu a participat la referendum, din motiv că „acest referendum a urmărit doar scopurile personale” ale actualului șef al statului .

Unica persoană care a beneficiat de la referendum sunteți D-stră. Ca să vă întăriți susținătorii la alegerile prezidențiale”, a răspuns Stoianoglo.

Pe de altă parte, candidatul PSRM i-a reproșat Maiei Sandu că în perioada mandatului acesteia, Republica Moldova ar fi acumulat datorii externe exorbitante.

Andrei Năstase afirmă că, în ultimii 4 ani, datoria externă a Moldovei a crescut de 4 ori. Iar dl Filat susține că investițiile în capital sunt cu 50% mai mici decât în 2014. Întrebare: este aceasta o realitate și de ce activitatea dvs internațională aduce doar efecte negative?”, s-a adresat Stoianoglo.

În replică, Maia Sandu l-a îndemnat să consulte statisticile pentru a se informa din surse credibile.

Datoria externă  este la același nivel cum era în 2020 și asta puteți verifica din surse credibile, nu să mă credeți pe mine pe cuvânt”, a răspuns șefa statului.

Maia Sandu a evocat toate investițiile făcută, cu suportul Uniunii Europene, în infrastructura localităților de-a lungul anilor, în special în spațiul rural. Totodată, președinta i-a solicitat contracandidatului său să numească 10 proiecte finanțate de Rusia în Republica Moldova.

Alexandr Stoianoglo a evitat să ofere un răspuns clar, menționând că nu-și dorește să facă comparație între investițiile care vin din partea UE cu cele provenite din Federația Rusă.

Sunt recunoscător UE pentru partenerii de dezvoltare, pentru sprijinul care nu se acordă. Dar vreau să vă reamintesc că drumurile, centura Comrat au fost construite din bani luați în credit, pe care cetățenii trebuie să-i achite. Eu nu fac comparație între banii care vin din partea UE și din partea Rusiei. Și nici nu vreau să fac comparația respectivă. Noi trebuie să vorbim despre relațiile bilaterale și relații bune cu toți partenerii noștri ”, a spus Stoianoglo.

Printre întrebările adresate de către candidatul Stoianoglo a fost și una cu referire la sprijinul acordat de actuala guvernare cetățenilor din diasporă.  De asemenea, acesta a întrebat-o pe Maia Sandu de ce diaspora din Rusia este lipsită de dreptul de a trimite bani în Moldova.

Șefa statului a explicat că a fost necesară înăsprirea legislației în contextul transferurilor făcute din Rusia în scopul finanțării acțiunilor de destabilizare a situației înRepublica Moldova.

Tot ce am făcut a fost și pentru cetățenii de acasă, și pentru cei din afara țării. E adevărat că trebuie simplificată legislația cu privire la trimiterea banilor. Această legislație a fost făcută mai riguros ca să împiedice venirea banilor lui Șor în țară. Dar vedem că asta nu a funcționat. De aceea, guvernarea va revedea legislația și va face mai simplă situația transferurilor oamenilor care muncesc cinstit”, a declarat Maia Sandu.
În încheierea dezbaterilor, candidații s-au adresat cetățenilor să vină la secțiile de votare duminică, 3 noiembrie, pentru a decide cum își doresc să trăiască în continuare.
Cetățenii vor ca votul lor să fie protejat. Alegerile care vin sunt despre cum va trăi fiecare dintre noi”, a subliniat Maia Sandu.

Indiferent cine va deveni președinte, este important ca numele fiecăruia dintre noi să fie rostit cu respect ”, a menționat Stoianoglo în discursul final.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA