foto:hotnews.ro

Rusia dispune arestarea în lipsă a unui jurnalist român, după un reportaj realizat în Kursk

Un tribunal din Rusia a dispus arestarea în lipsă a jurnalistului român Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, acuzat de trecere ilegală a frontierei de stat. Barbu a realizat un reportaj exclusiv din provincia Kursk, relatând despre incursiunea armatei ucrainene din luna august, un subiect sensibil pentru autoritățile ruse. Decizia tribunalului districtual Leninski din regiunea Kursk a fost anunțată printr-un comunicat al agenției de presă ruse Interfax, care a menționat că jurnalistul a intrat în Rusia împreună cu persoane neidentificate pentru a documenta evenimentele.

 

Conform autorităților ruse, jurnalistul este acuzat de trecerea ilegală a frontierei, o infracțiune pedepsită cu până la cinci ani de închisoare în Rusia. Tribunalul a emis un mandat de arestare care va intra în vigoare dacă Barbu va fi reținut pe teritoriul rus sau extrădat dintr-o țară terță.

Jurnalistul Mircea Barbu a reacționat la decizia tribunalului printr-o postare pe Facebook, afirmând că este hotărât să-și continue activitatea jurnalistică:

„E oficial! Azi, un tribunal din Rusia m-a condamnat, în lipsă, pentru relatările mele din Kursk. Nu știu exact care este pedeapsa, abia acum câteva minute am citit știrea pe Interfax. (…) Singurele momente din viața noastră care contează cu adevărat sunt cele în care facem ceea ce trebuie, când nu suntem nevoiți să ne plecăm privirea spre masă, ci putem să ridicăm capul și să ne privim în ochi.”, a scris jurnalistul.

Mircea Barbu este acum pe lista internațională a persoanelor căutate de Rusia, ceea ce ar putea complica deplasările sale în străinătate și activitatea jurnalistică.

Corespondentul HotNews.ro Mircea Barbu este al 15-lea jurnalist pe numele căruia autorităţile ruse au emis un mandat de arestare după lansarea ofensivei ucrainene în provincia rusă de graniţă Kursk, precizează Agerpres citând agenția spaniolă de presă EFE, scrie hotnews.ro.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA