Memorandum de înțelegere pentru promovarea inovării în domeniul energiei

Promovarea startup-urilor din domeniul energiei pentru îmbunătățirea securității energetice, tranziția la energia verde și dezvoltarea afacerilor, asta prevede un acord semnat joi la Chișinău de miniștrii Energiei din Moldova Victor Parlicov și România Sebastian Burduja. Potrivit acestuia, România va finanța startup-uri moldovenești din domeniul energiei verzi.

 

„Noi vrem să facem această colaborare astfel încât să cuplăm posibilitatea de inovare din legislația noastră cu investițiile care pot veni și finanțările pe care le putem obține prin intermediul mecanismelor create în România, pentru ca împreună să creăm, să dezvoltăm, să plasăm pe piață și să accelerăm inovarea în sectorul energetic, în special pe tot ce ține de decarbonizare.”, a spus Victor Parlicov, ministrul Energiei al Republicii Moldova.

Parlicov a amintit că recent au fost operate o serie de modificări în legislația Republicii Moldova care au simplificat regulile de utilizare și vânzare a energiei regenerabile, iar acordul a fost semnat tocmai în contextul acestor modificări. La rândul său, Burduja a subliniat că acordul semnat, combinat cu modificările din legislația moldovenească, ar putea deveni o „fabrică de unicorni”. „Unicornii” în mediul de afaceri sunt startup-uri care au reușit să atingă o capitalizare de 1 miliard de dolari.

„Pentru memorandumul pe care îl semnăm astăzi, am pus la punct un program, pe care îl numim fabrica de unicorni, inspirându-ne și din modelele altora. Companiile din domeniul energetic, în general, au posibilități, au suficiente fonduri pentru a susține startup-uri. Le-am îndemnat să constituie un prim fond de inovare, să lansăm un apel către startup-uri, să le putem finanța cu sume mici de la început, dar să le accelerăm modelele de business și să devină o soluție pentru energia viitorului.”, a menționat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei din România.

Modificările operate în luna august limitează utilizarea și vânzarea energiei regenerabile.

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA