Noi oportunități pentru refugiați: La o instituție din Bălți vor fi deschise clase cu predare în limba ucraineană

Copiii refugiați din Ucraina, dar și cei de origine ucraineană din Republica Moldova, vor beneficia, începând cu anul viitor de învățământ, de condiții mai bune pentru studierea limbii ucrainene. La Bălți vor fi deschise clase cu predare în limba ucraineană, anunță Minisetrul Educației și Cercetării.

Începând cu 1 septembrie 2025,  la Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din această localitate vor fi deschise clase cu predare în limba ucraineană, cu studierea obligatorie a limbii române”, precizează MEC.

Recent, în cadrul unei întruniri organizate de MEC, la care au participat reprezentanți ai Direcției învățământ, tineret și sport din municipiul Bălți, Serviciului de Asistență Psihopedagogică, Universității de Stat „Alecu Russo”, Agenției ONU pentru Refugiați, Congresului Național al Ucrainenilor din Republica Moldova și ai Centrului de Caritate pentru Refugiați, a fost discutat procesul de pregătire pentru acest proces.

Incluziunea refugiaților ucraineni în sistemul educațional din țara noastră este  o prioritate a ministerului. Ne dorim ca niciun copil să nu rămână în afara școlii”, a spus Ivan Duminică, șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice de la MEC.

Prin deschiderea claselor cu predare în limba ucraineană la această școală, vom garanta o educație de calitate pentru toți copiii din Bălți, inclusiv pentru copiii refugiați,” a menționat Sergiu Coceaș, consultant principal în Direcția politici în domeniul învățământului general de la MEC.

Clasele primare cu predare în limba ucraineană vor fi organizate după modelul claselor cu predare în ucraineană de la Gimnaziul nr. 8 „Taras Șevcenco” din Chișinău, unde studiază 211 copii refugiați din Ucraina.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA