Medicii rezidenți vor învăța să facă operații pe tractul urinar pe un simulator modern

Medici rezidenți urologi vor fi mai bine pregătiți pentru efectuarea intervențiilor minim invazive. Catedra de Urologie și Nefrologie Chirurgicală, situată în incinta Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a primit un simulator de înaltă performanță destinat instruirii specialiștilor în chirurgia tractului urinar. Echipamentul a fost oferit în cadrul unui proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

 

 

„Acesta ar reprezenta pacientul, iar aceasta ar fi imaginea de radiografie sau fluoroscopie, exact cum se întâmplă în realitate. Contrastăm rinichiul, așa cum vedeți, corespunzând cu respirația pacientului, exact cum este și în viața de zi cu zi”.

Rezidenții afirmă că simulatorul îi va ajuta să exerseze în mod repetat procedurile, reducând astfel riscul apariției complicațiilor în timpul intervențiilor chirurgicale.

„Pentru noi, acest echipament nu este doar o investiție tehnică, ci și o investiție în viitorul nostru și în calitatea serviciilor medicale oferite pacienților din Republica Moldova. Endourologia este o ramură a chirurgiei minim invazive, care evoluează rapid, și necesită abilități vaste și manevre pe care trebuie să le stăpânim. Sperăm să le învățăm și să corectăm greșelile”, a spus Alexandru Mîțu, rezident.

Catedra de Urologie și Nefrologie Chirurgicală a fost fondată în 1970, iar timp de mulți ani, medicii au fost nevoiți să se instruiască în străinătate din lipsa echipamentelor necesare.

„Tot ce a fost implementat în ultimii ani în clinica de urologie a necesitat instruire în afara țării, inclusiv în România. Pentru a implementa o metodă nouă, am fost nevoiți să ne deplasăm peste hotare. Acum, pentru prima dată, beneficiem de un simulator aici, în cadrul clinicii noastre, fără a fi necesară deplasarea”, a afirmat Adrian Tănase, profesor universitar.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a menționat că universitatea este într-o continuă modernizare pentru a corespunde cerințelor Uniunii Europene în pregătirea specialiștilor, datorită partenerilor din România.

„Am beneficiat de două proiecte similare, unul la Catedra de Patologie și acum la Urologie. Mulțumim Guvernului României, Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, pentru acest sprijin inestimabil în dezvoltarea învățământului medical superior din Republica Moldova”, a spus Emil Ceban.

Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a precizat că în acest an Guvernul României a finanțat 99 din cele 302 proiecte depuse de Republica Moldova.

„Inaugurarea acestui laborator și dotarea cu acest simulator sunt doar un mic exemplu din ceea ce România a realizat și este pregătită să facă pentru Republica Moldova, fie că vorbim de educație, infrastructură sau domeniul medical. Aceste elemente se îmbină, iar noi, așa cum am mai spus și președintele României, suntem pregătiți să sprijinim Republica Moldova la orice nivel și în orice nevoie”, a declarat Adrian Dupu, secretar de stat DRRM.

Donația a fost făcută în cadrul proiectului „Consolidarea educației medicale în urologie și nefrologie chirurgicală prin simulare”, cu o valoare de peste 100.000 de euro.

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA