SIS a identificat cetățeni străini care au participat la instruirea tinerilor pentru destabilizări în Republica Moldova

Mai mulți tineri au fost instruiți în Bosnia, Herțegovina și Serbia pentru acțiuni de destabilizare a situației în Republica Moldova, fiind antrenați de către instructori străini. Identitatea instructorilor a fost dezvăluită de Serviciul de Informații și Securitate. Numele unora sunt cunoscute ca persoane implicate în realizarea actelor de vandalism în Chișinău, dar și a ltor manifestări destabilizatoare din Republica Moldova.

Conform datelor colectate de către Serviciul de Informații și Securitate, printre coordonatorii acestor acțiuni sunt cetățenii străini GOLOSKOKOV Konstantin și POTEPKIN Mikhail, ultimul supus sancțiunilor internaționale.

POTEPKIN este cunoscut pentru conexiunile sale cu PRIGOJIN Evghenii și organizația rusă „FERMA”, care a fost implicată, în 2023, în finanțarea și organizarea acțiunilor destabilizatoare de protest din Republica Moldova. Acesta, la moment, este responsabil de realizarea acțiunilor de influență malignă la nivel mondial, în cadrul entității „AKSON”, comunică instituția.

La fel, SIS a reușit identificarea altor 11 cetățeni străini care au acordat asistență taberelor de pregătire din Bosnia si Herțegovina și Serbia, acționând sub formă de instructori, după cum urmează:

1. LUCHNIKOV Aleksandr

2. MOSKVIN Serghei

3. SOLOVICH Sergey

4. BEKER Andrei

5. VOLKHONSKI Aleksandr

6. GRUNICHEV Aleksey

7. BUBNOV Gheorgii

8. VILDIAEV Vladimir

9. RUSSU Danila

10. NEKLYUDOV Dmitrii

11. ANGELOV Mircho

Potrivit SIS, Angelov Mircho, pe lângă faptul că a fost unul din instructorii taberelor de gherilă pentru cetățenii Republicii Moldova, a fost implicat și în realizarea actelor de vandalism, cum ar fi sabotarea mai multor bancomate din Chișinău, în scopul provocării panicii în societate, în primăvara anului curent.

În cadrul unui briefing, susținut alături de șefii IGP șI PCCOCS, șeful SIS, Alexandru Musteața, a precizat că în cadrul investigațiilor s-a stabililit că Ilan ȘOR a utilizat paravanul ONG-ului „EURASIA” pentru finanțarea deplasării unor grupuri de tineri la Moscova, în vederea instruirii acestora privind tacticile și metodele de realizare a acțiunilor de protest.

O parte din acești tineri au fost antrenați de către instructori străini conectați la entitățile asociate structurilor private militare „Wagner” și „Ferma”, instituite de Evghenii Prigojin. Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă, desfășurate în Bosnia și Herțegovina, precum și Serbia. Majoritatea instruirilor s-au desfășurat de la începutul lunii septembrie și până la mijlocul lunii octombrie”, a explicat Musteața.

Totodată, acesta a adus la cunoștință care era Programul de antrenamente la  care participau tinerii din Republica Moldova care urmau să organizeze proteste și să participe la acțiuni violente, radicale și extremiste pe teritoriul țării, în contextul desfășurării referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale.

  • tactici de dezbinare națională, precum și destabilizare a ordinii constituționale;
  • tactici de provocare a organelor de menținere a ordini publice;
  • utilizarea armelor și a altor obiecte pentru provocarea daunelor fizice non-letale;
  • psihologia maselor;
  • confruntarea fizică cu forțele de ordine în timpul protestelor;
  • confecționarea și utilizarea articolelor de incendiere și a explozibilelor artizanale;
  • manevrarea dronelor, cu atașament special pentru exploziv sau incendiere.

În prezent, 4 dintre cetățenii Republicii Moldova, instruiți în cadrul taberelor de gherilă din cele trei țări, au fost reținuți de către PCCOCS și plasați în arest preventiv pentru o perioada de 30 de zile.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA